STIGLI REZULTATI ANALIZE ZEMLJIŠTA U DUMI General Poznihir: Nema tragova hemijskog napada, a evo ko je sve izrežirao!
Foto: Reuters, Printscreen/Youtube

raskrinkani

STIGLI REZULTATI ANALIZE ZEMLJIŠTA U DUMI General Poznihir: Nema tragova hemijskog napada, a evo ko je sve izrežirao!

Planeta -

Navodni napad hemijskim oružjem na civile u sirijskom gradu Dumi izrežirali su i snimili pripadnici grupe Beli šlemovi, tvrdi danas general pukovnik ruske vojske Viktor Poznihir.

On je izjavio da ispitivanje tla na mestu navodnog napada nije otkrilo nijedan dokaz koji bi potkrepio tvrdnje da se tamo dogodio napad hemijskim oružjem.

"Uzorci tla iz Dume nisu pokazali tragove hemijskih agenasa", rekao je ruski general i naveo da su doktori u lokalnoj bolnici rekli ruskim inspektorima da nisu lečili pacijente koji su bili žrtve bilo kakvog hemijskog napada.

"Tog 7. aprila napravljen je verovatno poslednji pokušaj da se iscenira napad hemijskim oružjem u istočnoj Guti. Ozloglašeni Beli šlemovi, koji operišu kao deo terorističkih grupa, iscenirali su i snimili napad hemijskim oružjem na civile u gradu Duma", rekao je on novinarima.

Poznahir, koji je zamenik načelnika Glavne operativne jedinice ruskog generalštaba, kazao je da teroristi od početka humanitarne operacije u istočnoj Guti nisu uspeli da lažiraju napad takozvanim hemijskim oružjem na civilnu populaciju.

"Tokom humanitarne operacije, ilegalno naoružane jedinice koje su bore u istočnoj Guti neprestano su pokušavale da izazovu provokacije, uz navodnu upotrebu toksičnih hemikalija, tako da svale krivicu za korišćenje hemijskog oružja na snage sirijske vojske", rekao je Poznihir.

On je naveo i da je u podzemnim tunelima u Hazrami pronađena radionica u kojoj su ekstremisti punili municiju otrovnim hemijskim agensima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Reuters, Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track