(VIDEO) PITANJE OD MILION DOLARA: SAD imaju moćne bombardere, a Rusi S-400, evo ko bi pobedio!
Foto: Profimedia

SAVREMENI SISTEMI

(VIDEO) PITANJE OD MILION DOLARA: SAD imaju moćne bombardere, a Rusi S-400, evo ko bi pobedio!

Planeta -

Ruska protivvazdušna odbrana izgleda neverovatno uz sve sofisticiranije tehnike zaštite vazdušnog prostora. Međutim, područja na kojima su raspoređeni moderni sistemi daleko su od neprobojnih.

Slojevita i integrisana protivvazdušna odbrana može da učini vazdušne udare avionima četvrte generacije (poput "horneta" ili "F-16") previše skupim. Ali, ruski sistemi bi imali problema u okršaju sa stelt avionima pete generacije, poput "F-22 raptora", ili "F-35".

foto: Profimedia

"Jasno je da Rusija pokušava da reši problem stelt tehnologije. Ruski napredni radari, raznovrsni projektili i sistemi u budućnosti će verovatno razdvojiti avijaciju na one avione koji mogu da se nose sa njima, i one koji će služiti za bombardovanje Islamske države i njihovih naslednika", naveo je Majk Kofman, istražitelj specijalizovan za rusku vojsku. Kako ističe, takvo razdvajanje će se ubrzati kako sve više zemalja bude snabdeveno sistemima PVO, poput Kine i Irana.

Kofman ističe da platforme poput "S-300" i "S-400", kao i predstojeći "S-500", dolaze sa sistemima dizajniranim da prate prisustvo nisko vidljivih aviona, poput "F-22" i "F-35". Ipak, iako radari mogu da ih otkriju, vrlo je teško isporučiti rakete na takve ciljeve, što je i glavni problem Moskve.

Za Ruse, rešavanje problema ciljanja niskovidljivih aviona je nešto na čemu nastavljaju da rade, ali je pitanje dokle je Moskva u tome odmakla. "Nešenal interest" piše da, s obzirom na slojevitu protivvazdušnu odbranu koju Rusija postavlja, Moskva i dalje veruje da najveća američka pretnja dolazi od avijacije. Zato je pobeda nad stelt tehnologijom jedan od prioriteta Rusije, ističe Kofman, a Kremlj u taj cilj ulaže velika sredstva.

Rusija je pokušala više različitih tehnologija kako bi savladala stelt tehnologiju. Među njima je i rad na razvoju usko integrisane mreže vazdušne odbrane sa više radara koji pokušavaju da prate iste letelice iz različitih pravaca, međutim, još nije poznato koliko je taj sistem efikasan.

"Super je videti letelicu, ili njen deo, ali dostići takvu preciznost da možete da sa sigurnošću plasirate projektil blizu nje je glavni izazov", kaže Kofman.

Rusi i Kinezi još nisu rešili taj problem, ali je jasno da će stelt biti sve manja prednost u budućnosti iako će možda biti jeftinija opcija. S vremenom, Moskva će naći rešenje dok će se nadmetanje u razvoju napada i odbrane nastaviti u beskonačno, piše Nešenel interest.

Kurir.rs/National interest Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 17. epizoda: Sudar bombarderskih titana - Tupovljev Tu-95 vs. Boing B-52

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track