MERKELOVA ODLUČNO: Nemačka neće bombardovati Siriju
Foto: EPA

NE ŽELE DA UČESTVUJU U NAPADIMA

MERKELOVA ODLUČNO: Nemačka neće bombardovati Siriju

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel je saopštila da ta zemlja neće učestvovati u napadima na Siriju ukoliko do toga dođe.

"Ceo spektar mera treba preduzeti protiv Sirije, ali nemačke snage neće napadati sirijsku vojsku ili druge vladine snage", rekla je kancelarka.

Ona je dodala da treba pokazati jedinstvo po pitanju Sirije i upozorila da je "očigledno da sirijska vlada nije uništila sve zalihe hemijskog oružja, kao što je rekla da će učiniti 2013. godine".

Sirijska vlada je optužena da je tokom vikenda upotrebila hemijsko oružje nad pobunjenicima u Dumi kada je poginulo 70 ljudi. Mnoge zapadne zemlje su najavile da će izvesti napad na Siriju.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će odluku o napadu saopštiti u narednih nekoliko dana.

foto: AP

Predsednik SAD juče je upozorio Rusiju da se spremi za "američke lepe, nove i pametne rakete", ali je danas ublažio stav rekavši da uopšte nije precizirao kada će napasti Siriju.

"Nikada nisam rekao kada ću napasti Siriji. Može biti uskoro ili ne! U svakom slučaju, SAD su, pod mojom administracijom, učinile odličan posao u proterivanju Islamske države iz regiona. Gde je naše 'Hvala, Ameriko'".

SAD i druge zemlje sa Zapada su zapretile vojnom akcijom posle navodnog hemijskog napada vladinih snaga na pobunjenike. Sirijska vlast negira optužbe.

Rusija, ključni saveznik Sirije, navodi da su snage sirijske vlade preuzele potpunu kontrolu nad Dumom, poslednjem uporištu pobunjenika u istočnim predgradjima Damaska gde se navodno dogodio napad.

Kurir.rs

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Rusi i Amerikanci pokazuju mišiće. Da li je rat neizbežan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja