FRANCUSKI ŠEF DIPLOMATIJE ZAPRETIO: Mogući novi napadi na Siriju! Imamo dokaz za napad hemijskim oružjem!
Foto: EPA

VAZDUŠNI UDARI

FRANCUSKI ŠEF DIPLOMATIJE ZAPRETIO: Mogući novi napadi na Siriju! Imamo dokaz za napad hemijskim oružjem!

Planeta -

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian izjavio je danas da su mogući novi vazdušni napadi u Siriji ako Damask upotrebi hemijsko naoružanje.

Šef francuske diplomatije rekao je za televiziju BFM da su novi napadi u planu ukoliko Sirija predje "crvenu liniju", odnosno upotrebi hemijsko oružje.

"Mislim da će naučiti lekciju", dodao je on.

Le Drijan je rekao da predstojeća poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Rusiji "nije dovedena u pitanje".

SAD, Francuska i Velika Britanija sprovele su noćas vazdušne napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.

FR objavila obaveštajni izveštaj o navodnom hemijskom napadu u Siriji

Francuska je danas obelodanila izveštaj svojih obaveštajnih službi u kojem se navodi da je, posle analize "pouzdanih informacija" i otvorenih izvora, zaključeno da su snage sirijske vlade 7. aprila izvele hemijski napad u Dumi protiv civila.

Izveštaj, koji je do danas bio strogo poverljiv, objavljen je nakon što su SAD, Francuska i Britanija protekle noći izvele koordinisane udare na snage sirijske vlade u Siriji zbog navodnog napada hemijskim oružjem.

"Nakon što smo analizirali video-snimke i fotografije žrtava objavljene na internetu, obaveštajne službe su mogle da zaključe, sa visokim stepenom sigurnosti, da ogromna većina tih snimaka i fotografija nije lažna", navodi se u izveštaju.

U dokumentu stoji da nisu vidljive nikakve mehaničke povrede među ljudima na snimcima, a da su uočeni svi simptomi karakteristični za napad hemijskim oružjem, pre svega agensima koji dovode do gušenja organofosfornim agensima ili hidrocijaničnom kiselinom.

"Pouzdani podaci pokazuju da su sirijski vojni zvaničnici koordinisali ono za šta se ispostavlja da je upotreba hemijskog oružja koje sadrži hlorin u Dumi, 7. aprila", navodi se u izveštaju.

Takođe se ističe da su francuske službe utvrdile da nisu sve zalihe i kapaciteti hemijskog oružja sirijske vlade prijavljeni Ujedinjenim nacijama.

"Sirija nije prijavila mnoge aktivnosti svog Naučnog centra za proučavanje i istraživanja (S SRC)", navodi se u dokumentu.

Kako se zaključuje u izveštaju francuskih obaveštajnih službi, Sirija nije odgovorila na pitanja među kojima su moguće preostale zalihe iperita i DF, neprijavljeno hemijsko oružje malog kalibra i oznake VX i "sarin" na lokacijama za proizvodnju i utovar.

DOGAĐAJE U SIRIJI IZ MINUTA U MINUT PRATITE OVDE.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track