SVET DAN POSLE UDARA NA SIRIJU Amerikanci uvode sankcije Rusiji zbog podrške Asadu, ostaju u Siriji dok ne ispune TRI CILJA
Foto: Reuters, EPA, AP

IZ MINUTA U MINUT

SVET DAN POSLE UDARA NA SIRIJU Amerikanci uvode sankcije Rusiji zbog podrške Asadu, ostaju u Siriji dok ne ispune TRI CILJA

Planeta -

U Siriji je situacija relativno mirna dan posle jednokratnih vazdušnih udara, koji su izvele SAD, Francuska i Velika Britanija, a mete su bile, kako je naveo Pentagon, tri postrojenja za hemijsko oružje.

  • SAD, Velika Britanija i Francuska izvele su napad na Siriju
  • Ispaljeno je oko 100 projektila
  • Nema žrtava u napadu
  • Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je napad na Siriju grubo kršenje Povelje UN
  • Američki predsednik Donald Tramp je rekao da je zadovoljan napadom

OSTANITE UZ KURIR.RS

21.45 Makron: Ja sam ubedio Trampa da se ne povlači iz Sirije

Francuski predsednik Emanuel Makron izavio je danas da je on ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da ostavi trupe u Siriji.

On je u intervjuu za francusku BFM televiziju kazao da je u telefonskom razgovoru, pre napada koalicionih snaga u subotu, ubedio Trampa da ne povlači vojsku iz Sirije, prenosi Rojters.

20.23 Netanjahu pohvalio napad na Siriju, želi isto za Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je napad zapadnih država na Siriju i pozvao na sličan pristup prema Iranu tokom telefonskog razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: AP

On je istakao da je Iran glavni element koji "potkopava" Bliski Istok, a da predsednik Sirije Bašar al Asad mora da razume da ugrožava Siriju i region time što Iranu dozvoljava da ima vojno prisustvo u toj zemlji.

19.50 Rjabkov: SAD, Britanija i Francuska žele dominaciju nad svetom

Tri zapadne zemlje - SAD, Francuska i Velika Britanija - slede kurs koji vodi ka kompletnoj političkoj dominaciji nad ostatkom sveta, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Naravno, kurs zapadne trojke je očigledan - to je kurs ka kompletnoj i bezuslovnoj političkoj dominaciji nad svima ostalima. Oni odbacuju svaku razumnu alternativu. I ne trepnuvši, ljudi počinju da ponavljaju sve vrste tvrdnji, političkih insinuacija i uranjaju u praznu i plitku retoriku", rekao je on za TASS.

19.43 Zaharova: Hemijsko oružje u Siriji je bilo uništeno to je potvrdila i OPCW

Hemijsko oružje je bilo uništeno i tu činjenicu je potvrdila Otganizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

18.54 Vašingtion zbog Sirije uvodi nove sankcije Moskvi

Sjedinjene Američke Države pripremaju nove sankcije Rusiji zbog kontinuirane podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, rekla je danas američka ambasadorka pri UN Niki Hejli.

18.00 Sebastijan Kurc: Sukob u Siriji se ne može rešiti vojnim sredstvima

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc želi nastavak mirovnih pregovora o Siriji, koji su 2015. počeli u Beču, dodajući da rešenje za taj sukob nije moguće naći vojnim sredstvima.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurcfoto: Reuters

"Nakon šokantne upotrebe hemijskog naoružanja 7. aprila i nedavne zapadne vojne intervencije u Siriji, vreme je da se vratimo razumu i podstaknemo diplomatski mirovni proces", istakao je on u saopštenju dostavljenom agenciji APA.

17.30 Džefri Saks: SAD smesta treba da se povuku iz Sirije

Profesor na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks zamolio je američkog predsednika Donalda Trampa da "pobegne iz Sirije". Opširnije OVDE.

16.55 Rusija će analizirati nacrt rezolucije Zapada o Siriji

Rusija će detaljno analizirati nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Siriji koji su inicirale SAD, Francuska i Velika Britanija, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov napominjući da Moskva ima svoje crvene linije.

"Mi ćemo kritički proučiti inicijativu tri zapadne zemlje". Dodao je da Rusija ne isključuje ništa unapred i da će raditi na rezoluciji ako bude sadržala razumne elemente.

16.50 Nemački predsednik pozvao Trampa i Putina da rešavaju sirijsku krizu

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je predsednike SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina da "učine prvi korak" u pokušaju pregovora o dugoročnom rešavanju sirijskog konfiltka.

"Putin i Tramp treba da naprave prvi korak", rekao je Štajnmajer i dodao da ne može biti poboljšanja situacije na terenu u Siriji ukoliko se Tramp i Putin ne angažuju zajedno u rešavanju situacije u toj zemlji.

16.45 Iran osudio napade zapadnih zemalja u Siriji

Iranske vlasti osudile su danas napade zapadnih zemalja u Siriji navodeći da nijedna zemlja nema pravo da preduzme kaznene mere protiv druge države bez poštovanja medjunarodnih procedura.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif upozorio je na mogućnost da su "neke terorističke grupe" odgovorne za napade hemijskim oružjem koje su pripisane sirijskim vlastima.

16.30 Hejli: SAD ne idu iz Sirije dok ne ostvare svoja tri cilja

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je danas da Sjedinjene Američke Države neće povući svoje snage iz Sirije dok ne ostvari sve svoje ciljeve. Opširnije OVDE.

16.00 Putin: Novi udari u Siriji izazvaće haos

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi eventualni novi raketni udari na Siriju doveli do haosa u međunarodnim odnosima. Opširnije OVDE.

15.30 Tramp: Misija ispunjena je tako sjajan vojni termin

Američki predsednik Donald Tramp danas je na Tviteru pravdao svoju upotrebu fraze "misija ispunjena" u kontekstu nedavnih vazdušnih udara predvođenih SAD u Siriji. Opširnije OVDE.

14.53 Jermakov: Trka u naoružanju postala je opasna stvarnost

Trka u naoružanju u svetu postala je danas "opasna stvarnost" zbog akcija zapadnih država, izjavio je zvaničnik ruskog ministarstva Vladimir Jermakov i dodao da su novi pravno obavezujuići međunarodni sporazumi teško mogući u doglednoj budućnosti.

"Svest (država Zapada) o nemogućnosti da produže period svoje unilateralne dominacije u globalnim pitanjima izaziva nervozu i dovodi do takvih neprimerenih akcija kao što su sankcije, prinude i neetičko ponašanje unutar država", rekao je Jermakov u Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

14.50 - Demonstranti na Kipru: NATO ubice idite kući

Oko 350 demonstranata iz komunističkih organizacija na Kipru okupilo se danas ispred ulaza u britansku vazduhoplovnu bazu u znak protesta protiv vazdušnih udara SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju. Opširnije o tome OVDE.

14.37 - Pojavili su se satelitski snimci pre i posle vazdušnih udara na Siriju u subotu noću. Na slikama se jasno vide zgrade u Siriji koje su sravnjene sa zemljom. Opširnije o tome OVDE.

14.17 - U Dumu stiglo dodatnih 5.000 sirijskih snaga bezbednosti

Druga grupa od 5.000 sirijskih snaga bezbednosti raspoređena je u Dumi, koja je pod punom kontrolom vladinih snaga nedelju dana od navodnog hemijskog napada u tom gradu, javila je danas sirijska državna televizija. Duma je bila poslednje uporište pobunjenika u istočnoj Guti, u kojoj su vladine snage izvodile jake napade u februaru i martu.

14.10 - Le Drijan: Da se Moskva pridruži političkim naporima

Francuska je pozvala danas Rusiju da se pridruži naporima u pronalaženju političkog rešenja u Siriji, posle zajedničih vazdušnih udara SAD, Francuske i Velike Britanije na sirijska navodna postrojenja za hemijsko oružje.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan rekao je u intervjuu za nedeljno izdanje "Žurnal d Dimanš" da Rusija treba da se "pridruži našim naporima u promovisanju političkog procesa u Siriji koji će omogućiti put izlaska iz krize".

Francuska je nastavila regularne razgovore sa Rusijom iako su se tenzije povećale između zapadnih zemalja i Rusije.

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u petak, nekoliko časova pre vazdušnih udara SAD, Francuske i Velike Britanije u Siriji.

13.54 - Papa Franja pozvao lidere da ulože napore za mir u Siriji

Papa Franja pozvao je danas svetske lidere da ulože napore u uspostavljanje mira u Siriji, istakavši da je duboko uznemiren zbog izostajanja dogovora o zajedničkom planu za okoncanje krvoprolića.

"Ponovo apelujem na sve političke lidere, da pravda i mir prevagnu", rekao je papa u nedeljnom obraćanju vernicima na Trgu Svetog Petra.

foto: Reuters

13.33 - Ako počne Treći svetski rat, ova hrana može da vam spase život!

Pošto je američki predsednik Donald Tramp porukom na Tviteru zapretio Rusiji, a potom naredio vazdušni udar na Siriju, ponovo je počela da se spominje i opasnost od Trećeg svetskog rata.

Evo koja bi hrana svakako trebalo da se nađe u vašim zalihama za hitne slučajeve.

13.02 - Trampova strategija u Siriji

Vojna intervencija u Siriji, ciljana i ograničena, na čelu sa SAD, nije pojasnila američku strategiju u Siriji i ne očekuje se da će biti deblokiran diplomatski zastoj posle sedam godina složenog rata u toj zemlji, ocenila je danas agencija Frans pres. Opširnije o tome šta Tramp hoće u Siriji pročitajte OVDE.

12.45 - Asad: Za obnovu sirijske ekonomije trebaće 400 milijardi dolara

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da će za obnovu ekonomije te države, u kojoj se ratuje već sedam godina, biti neophodno 400 milijardi dolara, javlja Tas s pozivajući se na zvaničnika ruske Dume, Dmitrija Sabljina.

"Važno pitanje je oporavak infrastrukture. To neće koštati manje od 400 milijardi dolara i za to će biti potrebno od 10 do 15 godina", citirao je Sabljin Asada.

12.05 - Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je danas da je diskutabilan pravni osnov za britanski vazdušni napad na Siriju.

Korbin je rekao da bi podržao samo akcije koje podržava Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Opširnije o tome OVDE.

11.43 - Velika Britanija će sa svojim saveznicima razmotriti opcije, ako sirijski predsednik Bašar al Asad ponovo upotrebi hemijsko oružje protiv svojih građana u Siriji, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson. Opširnije o tome OVDE.

11.30 - Sirijski predsednik Bašar al Asad je istakao da se sirijski narod više ne plaši NATO posle nedavnog bombardovanja. Opširnije o tome OVDE.

11.10 - Britanski Gardijan piše da bi udar koji su izvršile SAD, Velika Britanija i Francuska mogao bi da bude uvod u završnicu rata, a saveznice će se verovatno uzdržati novih udara kako bi se izbegle greške poput one iz Jugoslavije. Opširnije o tome OVDE.

10.40 - Gorbačov: Ovaj napad na Siriju je priprema za nešto mnogo gore

Prvi predsednik SSSR Mihail Gorbačov rekao je da raketni napad Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika na Siriju veoma liči na obuku pre nego što počne prava pucnjava. Opširnije o tome OVDE.

10.25 - Lavrov: Makron odbio da Putinu predoči dokaze o Dumi

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da ruskom kolegi Vladimiru Putinu pruži obaveštajne podatke koje dokazuju navodnu krivicu Damaska za incident u sirijskom gradu Dumi, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Opširnije o tome OVDE.

10.05 - Anzur: Hemijsko oružje kao izgovor Zapada za napad

Zamenik sirijskog predsednika skupštine Najdat Anzur izjavio je u subotu da veruje da bi zapadne zemlje mogle da hemijsko oružje ponovo iskoriste kao izgovor da bi izvele vazdušne udare na njegovu zemlju.

Anzur je agenciji AP rekao da zapadne zemlje žele da nastave sirijske mirovne pregovore u Ženevi pod uslovima koji podrazumevaju novi ustav, održavanje predsedničkih izbora i formiranje vlade uz učešće oružanih opozicionih grupa.

Takvi uslovi za ponovno pokretanje mirovnih pregovora su, prema njegovim rečima, "neprihvatljivi i nemogući".

09.40 - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin komentarisao je na Tviteru vazdušni napad na Siriju, uporedivši ga sa bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine. Opširnije o njegovoj reakciji, pročitajte OVDE.

09.20 - Američko Ministarstvo odbrane objavilo je snimke ispaljivanja raketa. Opširnije o tome OVDE.

09.05 - Strah od novog napada

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je juče na sednici Saveta bezbednosti UN da su SAD "spremne kao zapeta puška" da ponovo napadnu Siriju ukoliko vlada predsednika Bašara al Asada ponovo odluči da iskoristi hemijsko oružje. Opširnije o tome OVDE.

08.56 - Pens: Sirija će morati da plati

Američki potpredsednik Majk Pens poručio je u subotu da će Sirija "morati da plati" ako njena vojska izvede novi napad hemijskim oružjem i da su SAD uradile moralno ispravnu stvar kada su napale sirijska postrojenja hemijskog oružja. Opširnije o tome OVDE.

08.45 - Sirijska armija objavila: Istočna Guta oslobođena od ekstremista

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je okončan proces povlačenja ekstremista iz Dume, u predgrađu Damaska, pošto je više od 21.000 ekstremista i članova njihovih porodica autobusima napustilo to područje. Opširniije o tome OVDE.

08.40 - U Siriji se trenutno nalazi nekoliko hiljada državljana Srbije koji su tu uglavnom sa svojim porodicama. Pročitajte u posebnom tekstu šta oni kažu o napadu.

08.37 - Sirijska državna televizija objavila je prve snimke sa tla nakon sinoćnjeg vazduđšnog napada koji su izvele SAD, Francuska i Velika Britanija. Snimke pogledajte OVDE.

08.27 - Svoje utiske o napadu na Siriju izneo je stanovnik te države koji živi u gradu Homsu, svega sedam kilometara od mesta napada. opširnije o tome pročitajte OVDE.

08.15 - Putin razgovarao s Erdoganom

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je u subotu, u razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, da koraci koje su preduzele SAD i njeni saveznici u Siriji predstavljaju grubo kršenje Povelje UN i principa međunarodnog prava, saopštio je Kremlj. Opširnije o tome OVDE.

08.05 - Erdogan razgovarao sa Putinom i Makronom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je u subotu odvojene telefonske razgovore sa predsednicima Rusije i Francuske Vladimirom Putinom i Emanuelom Makronom o situaciji u Siriji. Opširnije o tome OVDE.

08.00 - Rojters o napadu na Siriju: Teško da će se nešto promeniti

SAD, Britanija i Francuska su danas saopštile da su njihovi raketni napadi na Siriju pogodili u samo "srce sirijskog programa za hemijsko oružje", ali ovaj uzdržani napad najverovatnije neće dovesti do promena u kursu sedmogodišnjeg rata u toj zemlji, piše Rojters. Više o tome OVDE.

Kako je izgledao jučerašnji dan i rekacije iz čiutavog sveta pogledajte OVDE.

Kurir.rs

Foto: EPA, AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track