(FOTO) SVE ŠTO DOSAD NIKO NIJE REKAO O UDARU NA SIRIJU: Znalo se da će biti napada nekoliko sati ranije, evo kako!
Foto: AP

AMERIČKI PORTAL OTKRIVA

(FOTO) SVE ŠTO DOSAD NIKO NIJE REKAO O UDARU NA SIRIJU: Znalo se da će biti napada nekoliko sati ranije, evo kako!

Planeta -

Portal Avinejšenist (Aviationist) objavio je članak u kom detaljno objašnjava "sve što dosad niko nije rekao" o vazdušnim napadima SAD, Britanije i Francuske u Siriji.

U noći između 13. i 14. aprila avioni SAD, Velike Britanije i Francuske pokrenuli su talas napada na mete u Siriji. Aviationist donosi detalje o vazdušnim napadima na temelju baze podata OSINT (Open Sources Intelligence) i navodi da je većina aviona korišćenih u napadu mogla da se prati na javnom domenu na internetu.

Prvi znak da će se nešto dogoditi primećen samo nekoliko sati pre napada

"Ograničenoj akciji prethodilo je skupljanje informacija koje su izveli mnogi avioni koji u poslednje vreme preleću iznad istočnog Sredozemnog mora", piše Aviationist.

"Prvi znak da će se nešto dogoditi bila je neuobičajena prisutnost RQ-4 Global Havka u blizini Libana i Sirije nekoliko sati pre nego što su prve rakete pale na Siriju."

"RQ-4 je leteo nekoliko sati zapadno od Libana, verovatno sa senzorima uperenim na sirijski protivvazdušni sistem u stanju visoke pripravnosti. Avion je zatim krenuo na jugozapad, severno od Egipta, gde mu se pridružio RC-135V. Zatim je izgledalo kao da letelice posle skupljanja informacija oslobađaju prostor za nadolazeće bombardere."

Otkrivena radio komunikacija aviona na nešifriranim kanalima

"Među avionima koji su korišćeni u napadima bili su francuski lovci Rafale koji su poletali iz baze u Francuskoj, uz podršku C-135FR-a i britanskih Tornada GR4 s raketama Storm Šedou, koji su poletali sa Kipra", piše Aviationist.

"Iako su im transponderi bili isključeni, prisutnost borbenih aviona otkrivena je putem radio-komunikacije s agencijama civilnog zapovedništva, kao što je Athinai ACC, koja se odvijala na nešifriranim frekfencijama emitovanim na internetu na LiveATC.net."

"Zanimljivo, najmanje 2 grupe od 5 lovaca (u svakoj je trebalo biti 8 F-16C-a naoružanih raketama uz potporu KC-135) štitile su bombardere i ratne brodove. Nakon prvih talasa napada, u kojima je učestvovao i američki B-1, poleteo je i Global Hawk kako bi procenio rezultate napada."

"Napadi su zahtevali veliku podršku i učestvovao je 7 KC-135 i KC-10, koji su leteli iznad južne Evrope prema istočnom Sredozemnom moru. Primećeno je 13 aviona za vreme pisanja članka."

"Još jedan zanimljivi avion koji je praćen na internetu nakon prvog talsa napada je bombarder E-11A stacioniran u Kandaharu, Afganistanu. Avion je opremljen sistemom za vojnu komunikaciju BACN, odnosno tehnološkim sistemom koji omogućuje avionima čiji sistemi za komunikaciju nisu kompatibilni da razmene informacije i komuniciraju. Sistem BACN se takođe koristi u EQ-4B Global Houk avionima."

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track