BRITANSKA OPOZICIJA BESNA NA PREMIJERKU: Traže od Mejove da objasni odluku o udarima na Siriju bez odobrenja parlamenta!
Foto: Reuters

prozvana

BRITANSKA OPOZICIJA BESNA NA PREMIJERKU: Traže od Mejove da objasni odluku o udarima na Siriju bez odobrenja parlamenta!

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej treba danas pred poslanicima da objasni svoju odluku o izvođenju vazdušnih udara na Siriju bez odobrenja što će parlamenta, što će teško zadovoljiti ljute opozicione poslanike.

Velika Britanija, SAD i Francuska su u subotu rano ujutro izvele jednokratne vazdušne udare na sirijska navodna hemijska postrojenja. Parlament danas nastavlja sa radom posle prolećne pauze, a Mej je odluku o napadu na Siriju donela bez konsultacija sa poslanicima.

Britanska vlada nema zakonsku obavezu da traži odobrenje od parlamenta za vojne udare, mada je to uobičajeni postupak. Mej planira, navela je američka agencija, da kaže poslanicima da su vazdušni udari na Siriju bili "u britanskom nacionalnom interesu" kako bi se sprečila dalja patnja od napada hemijskim oružjem kao i da je akcija imala široku međunarodnu podršku.

Hitna parlamentarna debata o udarima treba danas da se održi, mada će ona teško zadovoljiti ljute opozicione poslanike, navela je AP.

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je juče da je diskutabilan pravni osnov za britanski vazdušni napad na Siriju. Korbin je rekao da bi podržao samo akcije koje podržava Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Rekao sam ministru spoljnih poslova, rekao sam premijerki, gde je pravni osnov za ovo", istakao je Korbin.

"Pravni osnov bi morao da bude ili samoodbrana ili ovlašćenje Saveta bezbednosti UN. Humanitarna intervencija je pravno sporan koncept u ovom trenutku", rekao je Korbin.

Kurir.rs/TAnjug

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track