MERKELOVA O HEMIJSKOM NAPADU: I Rusija je odgovorna, ali je ipak važno nastaviti dijalog
Foto: EPA

MOSKVA KAO ASADOV SAVEZNIK

MERKELOVA O HEMIJSKOM NAPADU: I Rusija je odgovorna, ali je ipak važno nastaviti dijalog

Planeta -

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, izjavila je danas da Rusija, kao saveznica sirijske vlade, takođe snosi odgovornost za navodni napad hemijskim oružjem izveden u Istočnoj Guti ranije ovog meseca, ali je istakla značaj daljeg dijaloga s Rusijom.

"Znamo da, u vezi sa napadom otrovnim gasom u Siriji, Rusija kao saveznica predsednika Bašara al Asada snosi zajedničku odgovornost i to se ne dovodi u pitanje, ali je ipak važno nastaviti dijalog sa Rusijom", rekla je Merkelova.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa novozelandskim kolegom, izrazila očekivanje da će se sa Putinom sastati u doglednoj budućnosti, ali je napomenula da još nije određen datum susreta.

Istovremeno, portparol nemačke vlade Štefan Zajbert saopštio je da je kancelarka Merkel danas s ruskim predsednikom razgovarala telefonom o načinima da se pospeši politički proces kako bi se okončao sukob u Siriji.

"Nemačka kancelarka i predsednik saglasili su se da politički proces mora biti u središtu napora u cilju okončanja višegodišnjeg krvavog sukoba", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track