(VIDEO) DUGO SU BILE DRŽAVNA TAJNA, A SAD NE MOŽE BEZ NJIH: Otkriveno zašto Kim svuda vodi ove žene
Foto: AP

SVE PREDSEDNIKOVE ŽENE

(VIDEO) DUGO SU BILE DRŽAVNA TAJNA, A SAD NE MOŽE BEZ NJIH: Otkriveno zašto Kim svuda vodi ove žene

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong-un se sve više pojavljuje sa mlađom sestrom, jednom od zvezda Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu gde je boravila kao njegov izaslanik, i ženom, nekadašnjom pevačicom.

Izgleda kao da Kim pokušava da stavljanjem žena iz svog života u prvi plan poboljša imidž svoje vlade.

foto: EPA

Iako je sam Kim zasigurno jedina "zvezda predstave" u Severnoj Koreji, tokom njegove "ofanzive šarmom" značajnu javnu ulogu imaju sestra Kim Jo-džong i supruga Ri Sol-ju. Severnokorejski lider se nada da će time promeniti sliku u svetu, iako ne i unutrašnju politiku.

To bi se moglo pokazati kasnije u aprilu, kada će se Kim po prvi put sastati s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom. Južnokorejski mediji navode da Kim planira da na samit u Demilitarizovanoj zoni između Severa i Juga 27. aprila povede i ženu.

foto: AP

Ukoliko se to desi, biće u skladu s novim ponašanjem Severne Koreje.

Ri je bila s Kimom u njegovoj iznenadnoj poseti Kini na sastanku s kineskim predsednikom Si Đinpingom prošlog meseca i izgledala je prilično elegantno pored muža. Posle sastanka s Munom, Kim bi trebalo da se sretne i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u maju i junu.

Međutim, možda još nije došlo vreme za to.

Odnos Severne Koreje prema konceptu prve dame je prilično komplikovan. I otac i deda Kim Džong-una su imali više supruga, a lični detalji članova porodice su čuvani u najvećoj tajnosti.

foto: Reuters

Ri, ipak, deluje kao stvorena za tu ulogu, budući da se lepo oseća pod reflektorima, da je staložena i obično glamurozno odevena. Od malih nogu se bavila muzikom i pevala u muzičkoj grupi "Unhasu orkestar" pre nego što se udala za Kima.

foto: Profimedia

Bila je u grupi odabranih mladih žena poslatih u Južnu Koreju da navijaju za severnokorejski tim na šampionatu Azije u atletici 2005, što govori da je položaj njene porodice dobar. Veruje se da ima 28 godina, ali se malo šta drugo o njoj zna.

Dok je identitet Kimove majke, žene prethodnog severnokorejskog lidera Kim Džong-ila, dugo bio čuvan kao državna tajna, Kim Džong-un se sa svojom ženom pojavljivao prilično često otkako su prvi put zvanično viđeni zajedno, prilikom posete zabavnom parku 2012. Bila je pored njega i kada je nekadašnji američki košarkaš Denis Rodman pevao rođendansku pesmu severnokorejskom lideru 2014.

Nekoliko dužih odsustava su najverovatnije bila posledice trudnoće. AP navodi da Kim i Ri prema izveštajima imaju troje dece iako to nikada nije zvanično potvrđeno.

Ri je ove nedelje dobila dodatno priznanje pošto je oslovljena s "duboko poštovana prva dama".

Prema navodima južnokorejskog lista Čosun ilbo, severnokorejski mediji taj naziv nisu koristili od 1974, kada je tako nazvana Kim Song-ae, druga žena osnivača države Kim Il-sunga. Ri je prethodno bila nazivana jednostavno "drugarica Ri".

Kimova mlađa sestra je takođe na scenu izašla u velikom stilu. To se dogodilo u februaru, kada je postala prvi član porodice Kim koji je bio na Jugu od Korejskog rata da bi prisustvovala ceremoniji otvaranja ZOI. Tamo je ekspresno postala zvezda.

foto: EPA/Christian Bruna

U jednom od najznačajnijih momenata, Mun Džae-in je ustao da bi se rukovao s njom kad su sportisti sa zajedno ušli na Olimpijski stadion, dok je potpredsednik SAD Majk Pens bezizražajno sedeo u blizini.

foto: Reuters

Veruje se da je 30-ogodišnja Kim Jo-džong najbliža savetnica svog brata, što podseća na odnos Kim Džong-ila i njegove sestre Kim Kjong-hui. Sadašnji lider i njegova sestra su kao deca nekoliko godina proveli u Švajcarskoj, a veruje se da u njene dužnosti spadaju održavanje javnog imidža i kulta ličnosti Kim Džong-una.

Pre Igara u Pjongčangu, njena javna pojavljivanja su bila izuzetno ograničena, državni mediji joj gotovo nikada nisu pominjali ime ni objašnjavali poreklo. Zbog toga je sasvim moguće da do prikazivanja snimaka iz Pjongčanga najveći broj Severnokorejaca nije znao ko je ona.

foto: AP

Međutim, njen povratak iz Južne Koreje je bio na svim naslovnim stranama, a bila je uz brata i tokom posete južnokorejske delegacije u martu.

Kimova sestra i žena su se u nedelju ponovo našle u partijskim medijima, jer su dočekale visoku kinesku delegaciju i gledale izvođenje "Žizele" Kineskog nacionalnog baleta.

To je, zaključuje AP, takođe neka vrsta prekretnice, i za sada jedini put da se "duboko poštovana prva dama" pojavila u državnim medijima, a da na događaju kom je prisustvovala nije bio i Kim Džong-un.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja