(VIDEO) IZDAJA! BRITANCI SU PROLIVALI KRV ZA OVA OSTRVA, A SADA SU U ŠOKU:  Vlada je bitan resurs prepustila strancima, meštani optužuju Borisa Džonsona
Foto: EPA

OPASNO

(VIDEO) IZDAJA! BRITANCI SU PROLIVALI KRV ZA OVA OSTRVA, A SADA SU U ŠOKU: Vlada je bitan resurs prepustila strancima, meštani optužuju Borisa Džonsona

Planeta -

Britanska vlada je odobrila niz ribolovnih ugovora u Južnom Atlantiku, koji će u naredne četiri godine doneti više od 100 miliona dolara.

Direktor kompanije "Ribarstvo Južne Džordžije" Rupert Strit kaže: "Kada je vlada imala priliku da ponudi ribolovcima u Velikoj Britaniji priliku da pecaju u našim vodama, Boris Džonson je dao dozvolu stranim konkurentima ju nameri da poboljša spoljnu politiku".

Očekuje se da će brodovi iz drugih zemalja sada moći da se bave ribolovom na području ostrva Južna Džordžija.

Šest dozvola je već odobreno: četiri norveškim firmama, jedna čileanskoj i jedna novozelandskoj zemlji.

Vest je uznemirila mnoge zainteresovane strane na Folklandskim ostrvima, koji ne žele da predaju kontrolu nad morem stranim silama. Britanske vlasti odbacile su prijave dva britanska ponuđača, Ribarstvo Južne Džordžije i Fortuna.

Džejms Strit , iz kompanije Fortuna optužio je vladu za prodaju Folklanda u svojim pregovorima oko Bregzita. Volis je optužio britansku vladu da poklanja more oko Folkland Norveškoj zarad globalne agende suprotne interesima građana tih ostrva.

Strit je najavio da će pokrenuti sudsku reviziju spora pred Višim sudom Folklanda. Velika Britanija će se takođe suočiti sa pritiskom Argentine u vezi sa tim potezom, jer ova zemlja ne samo da smatra Folklande svojim posedom već i ostrva oko kojoj je data dozvola za ribarenje.

Zbog svega toga je Boris Džonson ministar spoljnih poslova Velike Britanije napadnut od strane stanovnika Folklanda kao izdajnik.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track