RUSIJA O OBUSTAVI NUKLEARNIH PROBA: Kim je ispunio svoje, na redu su SAD
Foto: Fonet

PORUKA

RUSIJA O OBUSTAVI NUKLEARNIH PROBA: Kim je ispunio svoje, na redu su SAD

Planeta -

Sjedinjene Američke Države treba da preduzmu uzvratne mere nakon što je Severna Koreja obustavila nuklearna testiranja, izjavio je danas šef međunarodnog Komiteta Saveta Ruske Federacije, Konstantin Kosačov.

On je, u poruci koju je objavio na svom nalogu na Fejsbuku, ocenio da odluka Severne Koreje nije dovoljna da se normalizuje situacija na Korejskom poluostrvu, već da su potrebne "operativne, po mogućstvu demonstrativne uzvratne mere" SAD.

"Prekid agresivne i rušilačke retorike. Priznanje suverenih prava Severne Koreje na sopstveni razvoj. Prestanak sa pretnjama smene vlasti u toj zemlji kroz spoljno mešanje. Prekid vojnih aktivnosti kod granica Severne Koreje. Pokretanje političkog dijaloga", naveo je ruski senator.

On je izrazio nadu da će međukorejski samit i samit Severna Koreja-SAD "sigurno biti održan".

"Naš dijalog sa severnokorejskim susedima ni u jednom trenutku nije prekinut. To je bila odgovorna, precizna i na kraju krajeva ispravna ruska diplomatija. Pobedila je politika političkog rešavanja krize za koju se stalno zalagala Rusija", zaključio je Kosačov.

Severna Koreja saopštila je nešto ranije da od danas obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi, a da će se, umesto toga, posvetiti privrednom rastu i miru, javila je severnokorejska agencija KCNA.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track