(VIDEO) TRAMP POLETEO PRED RUDU: Evo zašto udari u Siriji nisu bili toliko uspešni kao što je on predstavio
Foto: AP/EPA

ANALIZA BRITANSKIH MEDIJA

(VIDEO) TRAMP POLETEO PRED RUDU: Evo zašto udari u Siriji nisu bili toliko uspešni kao što je on predstavio

Planeta -

Američki, britanski i francuski udar na Siriju nije bio toliko uspešan, iako ga je američki predsednik Donald Tramp nahvalio rečima da je "misija uspešno ostvarena".

Trampov komentar da je "misija ostvarena" sličan je onome što je Džordž Buš mlađi rekao 2001. godine kada su SAD srušile iračkog diktatora Sadama Huseina, piše britanski Independent.

Tri saveznice su uništile tri cilja vezana za program oružja u Siriji, od kojih je najvažniji Centar za istraživanje i razvoj Barzah.

Američka obaveštajna služba zaključila je da je taj centar bio a uključena u proizvodnju i testiranje tehnologije za pravljenje hemijskog i biološkog oružja.

Međutim, četiri američka zvaničnika rekla su da trenutno dostupne obaveštajne informacije ukazuju da su zalihe materijala za pravljenje hemijskog oružja u Siriji rasuta na mnogim mestima, daleko od te tri mete.

foto: AP

Te informacije ukazuju na to da se neke od supstanci čuvaju u školama i stambenim zgradama, za koje je jedan od zvaničnika rekao da se radi o svojevrsnim "ljudskim štitovima" odnosno da su te zgrade pune civila što treba da odvrati moguće napadače.

Govoreći pred Kongresom dan pre vazdušnih napada, američki sekretar za odbranu Džejms Matis rekao je da je jedan od njegovih glavnih prioriteta u izradi operacije bio da minimizuje gubitak života civila.

foto: Reuters

I sirijska vlast i Rusija negiraju da je tokom njihove ofanzive na Dumu 7. aprila korišćeno hemijsko oružje, psole čega su ponovo preuzele kontrolu nad tim pobunjeničkim uporištem nedaleko od Damaska.

Podsetimo, u navodnom hemisjkom napadu poginulo je najmanje 40 ljudi, a istražitelji Organizacije za zabranu hemijskog oružja još uvek nisu stigli na teren jer ih je sprečila pucnjava.

foto: AP

Američki zvaničnici su rekli da procene ukazuju da su udari na Barzah umanjili sposobnost sirijskog režima da proizvodi hemijsko oružje, ali su istovremeno ukazali da je velika količina hemijskog oružja uskladištena na nekom drugom mestu.

Hlorin, za koji američki stručnjaci tvrde da je korišćen u Dumi, uobičajena je industrijska hemikalija koju nije teško naći i pretvoriti u oružje.

Zbog toga je i teže pronaći i eliminisati vojnim napadima oružje koje se od njega pravi nego neke sofisticiranije hemijske i biološke agense.

Tramp je pre vazdušnih napada optužio i Rusiju i Iran što podržavaju Bašara al Asada, pa je postojala mogućnost da će on ciljati i njihove vojnike.

Međutim, američki zvaničnici su rekli da Rusija i Iran nikada nisu ozbiljno smatrani za mete.

Dok su osmišljavali napad, Matis i njegovi saradnici su gledali kako da izbegnu civilne žrtve, ali i moguću odmazdu od Moskve i Teherana.

Zato u operaciji nisu ciljane konvencionalne vojne infrastrukture sirijskog režima, pa ni letelica koja bi u budućnosti mogla da prenosi hemijske agense.

Kurir.rs/Independent Foto: EPA/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track