MAS O KIMOVOJ OBUSTAVI NUKLEARNIH TESTIRANJA:  Moraju najpre da razotkriju svoj raketni program, da proverimo!
Foto: AP /Markus Schreiber

šef diplomatije nemačke

MAS O KIMOVOJ OBUSTAVI NUKLEARNIH TESTIRANJA: Moraju najpre da razotkriju svoj raketni program, da proverimo!

Planeta -

Objava Severne Koreje da će odmah obustaviti nuklearna i raketna testiranja je korak u pravom smeru, ali ona mora da razotkrije svoj nuklearni i raketni program, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

"Da bi ušli u ozbiljan politički proces ka potpunoj denuklearizaciji Severne Koreje, ipak je neophodno da Pjongjang prati specifične korake i razotkrije u potpunostii svoj nuklearni program na način na koji se on može proveriti", rekao je Mas, prenosi Rojters.

Kako je dodao, taj zahtev je "u skladu sa očekivanjima međunarodne zajednice".

Severna Koreja saopštila je nešto ranije da od danas obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i da planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi, a da će se, umesto toga, posvetiti privrednom rastu i miru, javila je severnokorejska agencija KCNA.

foto: Profimedia

Kako je navedeno, Severna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije.

Severnokorejski lider Kim Džong-un izjavio je da njegova zemlja više ne mora da sprovodi nuklearne probe niti testiranja interkontinentalnih balističkih raketa, jer je, kako je rekao, postigla svoj cilj razvoja nuklearnog oružja, navodi KCNA, prenosi Rojters.

Inače, Kim Džong-un sastaće se, kako je najavljeno, s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom u pograničnom selu idućeg petka, radi retkog samita s ciljem rešavanja severnokorejske nuklearne krize, dok je odvojen Kimov sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom predviđen za maj ili jun.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP /Markus Schreiber

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track