EVO ŠTA JE KIM PREĆUTAO SVETU: Odlučio da sedne za sto zbog ove 3 stvari!
Foto: Fonet/AP

POKUŠAO DA SAKRIJE

EVO ŠTA JE KIM PREĆUTAO SVETU: Odlučio da sedne za sto zbog ove 3 stvari!

Planeta -

Severnokorejske najave kako prestaju sa nuklearnim testiranjima i lansiranjima balističkih raketa i kako zatvaraju glavni nuklearni testni poligon, daju priličan vetar u leđa skorašnjem sastanku Donalda Trampa i Kim Džong-una.

Postavlja se pitanje zašto je Kim rešio da sedne za sto, a tri eksperta su za CNN dala svoje mišljenje o tome da li lider Severne Koreje dolazi sa pozicije moći ili sa pozicije slabosti.

Ekonomija uzdrmana

"Kim je ekstremno ranjiv ekonomski, što znači da pristupa pregovorima sa slabe pozicije", smatra profesor Vilijam Braun sa Džordžtaun škole za spoljnu politiku.

"Videli smo trgovinski kolaps sa Kinom, dok je izvoz Severne Koreje opao za 95 odsto, na samo devet miliona dolara u februaru. Uvoz je opao za oko trećinu, na oko 103 miliona dolara, i nije uvezeno skoro ništa

od dugoročne vrednosti, ni mašine žitarice, naftni derivati ili vozila", kaže Braun.

Robna razmena sa drugim zemljama najniža je od Korejskog rata, što je čini gotovo neodrživom. I u zemlji, ekonomija se suočava sa pritiskom.

Nezvanično, sve su više u opticaju američki dolar i kineski renminbi, što jača privatni sektor. To otežava kontrolu domaćih kredita i inflacije i rizikuje kolaps domaće valute.

Nuklearna snaga

"Kimov izlazak na svetsku scenu nakon šest godina na vlasti je deo precizno dizajnirane i metodički izvršene političke strategije", kaže Đean Li, direktor Hjundai Motor-Koreja fondacionog centra za korejsku istoriju i javnu politiku.

Sa nuklearnim programom i statusom vojnog lidera koji može da odbrani svoj narod, Kim sada skreće pažnju na međunarodne odnose. Na scenu ne stupa kao mladić koji je nasledio vođstvo nad siromašnom zemljom, već kao lider podržan nuklearnim oružjem.

"Ima samopouzdanje da će nuklearni arsenal naterati strane lidere da ga tretiraju kao jednakog i daju mu mesto kao jednakim sa SAD, a ne manje važnim. Sam samit sa Trampom, liderom najjače zemlje, biće okarakterisan kao pobeda u Severnoj Koreji", kaže Li.

Kupovina vremena

"Kada Kim stigne na samite sa Munom i Trampom, imaće nekoliko puteva do pobede" ocenjuje Adam Maunt, direktor projekta "Odbrambeni stav" Federacije američkih naučnika.

Kako tvrdi Maunt, Kim će pokušati da olabavi sankcije, pokupi legitimitet i našteti američko-južnokorejskoj vojnoj alijansi, dok će nuditi što je manje restrikcija moguće.

"Diplomatski pregovori su delimično igra vremena. Pjongjang je možda izračunao rizik od rata i da je najbolje da troši vreme Trampovog prvog mandata, koji su obeležile nepokolebljive pretnje, pokazivanje vojne snage i imenovanje zvaničnika sa oštrim stavovima," kaže Maunt.

"Može da ponudi čisto simboličke korake, nadajući se da će ih predsednik Tramp prihvatiti i proglasiti pobedu za SAD, ili bi mogao da zaglavi pregovore komplikovanim tehničkim raspravama", kaže Maunt.

Kurir.rs/ CNN

Foto: Fonet/ AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja