Najnovije vesti

ŠOJGU: Amerika bez srama gura svet u trku u naoružanju
Foto: EPA

RUSKI MINISTAR O SVETSKOM PORETKU

ŠOJGU: Amerika bez srama gura svet u trku u naoružanju

Planeta

SAD guraju druge zemlje ka novoj trci u naoružanju, istovremeno ne pokazujući spremnost za saradnju na jednakim osnovama čak i sa svojim tradicionalnim partnerima, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je rekao da smo danas "svedoci transformacije međunarodnih odnosa i njihove tranzicije ka multipolarnom sistemu, što karakteriše preraspodela sfera uticaja i oštra kompeticija za regionalno i globalno liderstvo".

"U tim uslovima, SAD žele da zadrže ulogu hegemona u međunarodnim pitanjima koristeći sva sredstva, uključujući i vojna i gurajući zemlje ka novoj trci u naoružanju", kazao je Šojgu na samitu ministara odbrane zemalja Šangajske organizacije za saradnju u Pekingu.

Šojgu je dodoa da istovremeno Vašington nije spreman za saradnju na jednakim osnovama, čak ni sa tradicionalnim partnerima.

"To potvrđuje nova američka doktrina u oblasti nacionalne bezbednosti i odbrane i njihov napor da revidiraju najvažnije međunarodne sporazume, uključujući i odluke UN i osnovne principe Svetske trgovinske organzacije", kazao je Šojgu.

SAD "bez imalo srama" objavljuju da trendovi u svetskoj politici i ekonomiji, koje oni smatraju nepovoljnim, mogu da se "poprave" vojnom silom, rekao je Šojgu.

Šojgu je naveo i da politika Vašingtona pomaže teroristima da pojačaju aktivnosti na severu Avganistana.

Prema oceni Šojgua, situacija u Avganistanu se pogoršava.

"SAD i NATO nisu uspele da normalizuju situaciju uprkos njihovom vojnom prisustvu u toj zemlji koje traje više od 15 godina. Zapravo, oni žele da obezbede vojno prisustvo po svaku cenu da bi pojačali uticaj na centralnoazijske zemlje. U međuvremenu, politika Vašingtona pomaže teroristima da pojačaju aktivnosti na severu Avganistana", rekao je Šojgu.

Šojgu je naveo da je u Avganistanu u usponu krijumčarenje droge od čega se "finasira širenje terorističkih aktivnosti".

"Ekstremisti Islamske države jačaju pozicije u Avganistanu što izaziva zabrinutost jer je broj njihovih pripadnika dostigao 4.500", ukazao je Šojgu.

Šojgu je rekao da avganistanski konflikt "ne može biti rešen na bojnom polju.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...