ROHANI UPOZORIO TRAMPA: Snosićete teške posledice ako istupite iz nuklearnog sporazuma
Foto: AP

OPOMENA PRED CRVENI KARTON

ROHANI UPOZORIO TRAMPA: Snosićete teške posledice ako istupite iz nuklearnog sporazuma

Planeta -

TEHERAN - Predsednik Irana Hasan Rohani upozorio je američkog predsednika Donalda Trampa da se drži nuklearnog sporazuma sa Teheranom potpisanog sa svetskim silama 2015. ili će biti suočen sa "teškim posledicama".

"Govorim onima u Beloj kući da će, ukoliko se ne budu pridržavali svojih obaveza, iranska vlada snažno reagovati", Rohani je rekao u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.

"Ukoliko bilo ko izneveri sporazum, treba da zna da će biti suočen sa teškim posledicama", dodao je Rohani.

Sporazumom potpisanim između Irana i šest svetskih sila (SAD, Rusijom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i Kinom) dogovoreno je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Tramp je, međutim, u prethodnom periodu ovaj sporazum okarakterisao kao jedan od najgorih ikada sklopljenih sporazuma, a u januaru je postavio ultimatum Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, navodeći da moraju da se usaglase o popravljanju onoga što SAD vide kao "mane" tog sporazuma, u suprotnom će odbiti da produži smanjenje sankcija njegove zemlje.

Poslednji rok je 12. maj, kada će SAD ponovo u potpunosti uvesti sankcije Iranu, osim ako Tramp ne izda drugačiju izvršnu naredbu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track