(VIDEO) MEGA DŽAMBO USPEŠNO POLETEO: Sa dva sletanja obiđe celu planetu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tehnika

(VIDEO) MEGA DŽAMBO USPEŠNO POLETEO: Sa dva sletanja obiđe celu planetu!

Planeta -

Avion koji će prevoziti putnike u najdužem letu na svetu uspešno je obavio prvi probni let, javlja "Telegraph Travel".

Avion "Ultra Long Range A350 XWB" poleteo je u ponedeljak iz sedišta Erbasa u Tuluzu, te uspešno izveo kratak let iznad juga Francuske.

Avion ima domet od 15.610 kilometara (9700 milja), a kasnije će leteti na rekordnoj ruti između Singapura i Njujorka. Taj let dužine 15.322 kilometra (9521 milja) biće najduži komercijalni let na svetu.

Marisa Lukas-Ugena, šefica marketinga Erbasa A350, izjavila je da je A35O ULR (Ultra Long Range/Ultra dugog dometa) "najnapredniji avion do sada i ostaće najnapredniji još mnogo godina". Novi avion je modifikovana verzija prethodnih varijanti A350, s novim sastavom zbog kojeg može nositi 24.000 litara goriva bez potrebe za dodatnim pomagalima, koji bi uticali na težinu aviona i njegovu produktivnost.

"Ultra Long Range A350 XWB sposoban je da bez prestanka leti više od 20 sati, uz kombinaciju najveće udobnosti za putnike i osoblje s najvećom ekonomičnošću za tolike udaljenosti", objavio je Erbas. Avionom će prvo upravljati "Singapore Airlines", koji je naručio sedam "ULR A350 XWB" modela, a zainteresovan je i australijski Kantas, koji je pokrenuo projekat za dizajn aviona sposobnog za let direktno između Londona i Sidneja.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track