OVAJ KIMOV POTEZ ŠALJE VAŽNU PORUKU: Evo zašto je poseta povređenim kineskim turistima od velikog značaja za svet
Foto: EPA

PRESEDAN

OVAJ KIMOV POTEZ ŠALJE VAŽNU PORUKU: Evo zašto je poseta povređenim kineskim turistima od velikog značaja za svet

Planeta -

Teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo 32 kineskih turista i četiri stanovnika Severne Koreje, veruju analitičari, takođe je dobar pokazatelj da se u Severnoj Koreji događaju velike promene u susret bitnim sastancima.

Razlog je vrlo jednostavan. Državni mediji vrlo retko izlaze u javnost s negativnim vestima iz najzatvorenije zemlje sveta, a nikad se nije dogodilo da se na njih osvrću lideri zemlje. A upravo se to dogodilo posle tragedije u kojoj se autobus survao u provaliju.

Ne samo da je državna agencija objavila vest, već se lider države Kim Džong-un lično oglasio i rekao da je tužan i ogorčen zbog teške nesreće.

"Gospodin Kim je ogorčen i tužan zbog ove neočekivane nesreće. Svoju tugu nije mogao kontrolisati i misli samo na porodice koje su izgubile svoje najmilije", piše državna severnokorejska agencija.

Kim Džong-un se pobrinuo i da ne ostane sve na rečima. Pojavio se u bolnici u Pjongjangu i povređenima obećao najbolji mogući tretman.

"Kim je s velikim zanimanjem saslušao lekare, želi biti informisan o zdravstvenom stanju povređenih turista", piše u izveštaju.

Sve se ovo događa pred najavljene sastanke Kim Džong-una, prvo sa južnokoreskim liderom Mun Džae-inom, pa sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Ćitav svet nestrpljivo iščekuje ove sastanke u nadi da će izroditi dogovor i prestanak tenzija na Korejskom poluostrvu, a ovakve stvari svakako idu u prilog tome.

Kurir.rs/Cdm.me

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja