TEHERANOV ULTIMATUM: Napustićemo iranski sporazum ako se Tramp povuče!
Foto: EPA

ZAOŠTRAVANJE

TEHERANOV ULTIMATUM: Napustićemo iranski sporazum ako se Tramp povuče!

Planeta -

Iranski ministar spoljnih poslova, Mohamed Džavad Zarif, rekao je da će ta zemlja najverovatnije napustiti iranski sporazum ako američki predsednik Donald Tramp odluči da se povuče iz pomenutog sporazuma.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras u Vašingtonu da sa američkim kolegom želi da radi na novom dugoročnom nuklearnom sporazumu sa Iranom.

"Nemamo iste početne stavove o tome ali smo imali veoma temeljan razgovor o tom pitanju", rekao je Makron na zajedničkkoj konferenciji s Trampom i dodao da želi da njih dvojica "zajedno rade na novom dugoročnom sporazumu".

foto: Reuters

Tramp je pre sastanka ponovio raniji stav da je nuklearni sporazum s Iranom katastrofalan i zapretio je Iranu da će snositi posledice ako nastavi svoj nuklearni program.

Američki predsednik je posle sastanka rekao bi novi sporazum sa Iranom trebalo da bude na "čvrstim osnovama".

Iranski nuklearni program je jedna od tema o kojoj se predsednici SAD i Francuske ne slažu. Tramp želi da izadje iz tog sporazuma, a odluku o tome treba da donese do 12. maja.

Makron je pre posete SAD rekao da će pokušati da ubedi Trampa da ne odustane od tog sporazuma koji su u julu 2015. godine postigli šest velikih sila i Iran.

"Naš zajednički cilj je izbeći eskalaciju sukoba i širenje nuklearnog programa u regionu. Pitanje je koji je najbolji put za to", rekao je Makron koji je pre dolaska u Vašington u jednom intervjuu odsečno rekao da ne postoji "plan B" u sprečavanju Irana da proizvede atomsku bombu.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track