(VIDEO) OVO BI MOGAO DA BUDE PRAVI RAZLOG: Svi misle da se Kim promenio, ali evo šta se krije iza ukidanja nuklearnih testova!
Foto: Fonet

JEZIVA ISTINA

(VIDEO) OVO BI MOGAO DA BUDE PRAVI RAZLOG: Svi misle da se Kim promenio, ali evo šta se krije iza ukidanja nuklearnih testova!

Planeta -

Naučnici tvrde da se planina ispod koje Severna Koreja izvodi nuklearne testove urušila i da je to pravi razlog zbog koga je Kim Džong-un obustavio nuklearni program.

Pozivajući se dve nezavisne grupe naučnika, kineski mediji navode da se planina Mantapsan, na poligonu za testiranje u Pungjeriju, na severu zemlje, urušila i raspala na fragmente još u septembru prošle godine, posle poslednjeg testa. Samim tim radioaktivne čestice sada mogu da prodru kroz pukotine i ugroze susedne zemlje.

Kina veruje da je kolaps posle pet nuklearnih proba pravi razlog što je severnokorejski diktator objavio da će do daljeg obustaviti nuklearne i raketne testove. Uoči planiranog sastanka sa Južnom Korejom i SAD Kim je najavio da obustavlja nuklearne i raketne testove i da putem dijaloga s međunarodnom zajednicom želi da osigura mir i ekonomski rast.

foto: Youtube/Printscreen

Kina veruje da je kolaps naneo snažan udarac severnokorejskom nuklearnom programu i da zbog međunarodnih ekonomskih sankcija i nedostatka sredstava može da znači i definitivan kraj programa.

foto: Youtube/Printscreen

Kineski tim naučnika veruje da je sistem kolabirao 3. septembra 2017. kada je nuklearna bojeva glava eksplodirala u tunelu na dubini od 700 metara.

Toplota bombe teške 100 kilotona izazvala je topljenje stene i napravila rupu prečnika 200 metara, koja je pod uticajem udarnih talasa "progutala" deo planine. Vođa naučnog tima, geolog Ven Lijansing, došao je do tog zaključka nakon što je analizirao satelitske snimke i podatke više od 2.000 stanica za seizmička merenja.

Slabiji potresi, koji su usledili posle urušavanja, dokazuju da je probni teren izgubio geološku stabilnost, kažu naučnici.

Kina je udaljena samo 70 kilometara i strepi od radioaktivnog zagađenja. Osim toga, usled urušavanja tla stvorena je neka vrsta kamina, kroz koji radioaktivni materijal može da izađe.

Kina je zatražila od Severne Koreje da primi tim međunarodnih stručnjaka koji bi pregledao teren.

Kurir.rs/Njujork post Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track