(VIDEO) 40 GODINA IZMICAO PRAVDI: Bivši policajac ubio 12, silovao 50 osoba uz sadistički ritual od kog se ledi krv!
Foto: Reuters

surovo

(VIDEO) 40 GODINA IZMICAO PRAVDI: Bivši policajac ubio 12, silovao 50 osoba uz sadistički ritual od kog se ledi krv!

Planeta -

Bivši policajac Džozef Džejms Deanđelo (72), koji je juče uhapšen pod opružbom da je tokom sedamdesetih i osamdesetih izvršio niz silovanja i ubistava imao je jezivi ritual.

Na listi Deađnelovih zločina nalazila se i krađa jer je znao i da "pokupi suvenire" sa mesta zločina, a kako navode pojedini mediji nije napadao samo žene, već su mu na meti bili i parovi, pa bi ponekad vezao muškarca i na leđa mu naređao tanjire, a potom bi silovao ženu preteći da će ih oboje ubiti ako tanjiri padnu.

"Više od 40 godina brojne žrtve su čekale pravdu", rekla je An Mari Šubert, zamenik tužioca Sakramenta na konferenciji za medije.

Ubici i silovatelju koji je decenijama izbegavao policiju, dodeljen je nadimak "Golden stejt Ubica" (Golden State Killer) jer je njegov identitet do sada bio potpuna misterija. Ipak, on se tereti da je ubio najmanje 12 osoba i počinio 50 silovanja tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, a sumnjiči se i za brojna razbojništva.

Šerif Sakramenta Skot Džons je rekao da je identitet serijskog ubice i silovatelja postao jasan nakon DNK testiranja, a da su timu koji je organizovan pre dve godine i čiji je glavni fokus bio ovaj slučaj, "dati neograničeni resursi i sloboda" da ga pronađu.

Informacija koja je najviše zapanjila narod jeste da je Deanđelo radio kao policajac kada je serija zločina bila glavna vest američkih medija. Zapravo, kako je saopštio Džons, on je radio u dve policijske stanice od 1973. do 1979. godine.

"Veoma je moguće da je on zločine činio u periodu kada je radio kao policajac", rekao je Džons, koji je dodao da je pokrenuta istraga u cilju da se utvrdi da li se neki dogodio dok je Deanđelo bio na dužnosti.

Drugi nadimak koji je dodeljen zločincu je "Silovatelj iz Istočne Regije" (East Area Rapist), ali dok se lista žrtava povećavala, a područja i zemlje, kojih je čak deset, u kojima su se događala svirepa dela širila, on je dobijao sve više nadimaka.

foto: Reuters

"Zvali su ga "Silovatelj iz Istočne Regije", pa i "Vajselija Rasturač" (Visalia Ransacker), "Originalni Noćni Progonitelj" (Original Night Stalker), kao i "Golden Stejt Ubica". Danas nam je zadovoljstvo da ga oslovljavamo sa "optuženik"", rekao je Toni Raskauskas, glavni tužilac za Okrug Oranž, piše "Independent".

"Izostanak hapšenja je decenijama progonio policiju Kalifornije i bio je izvor velikih frustracija", rekao je Gregori Toten, glavni tužilac za Okrug Ventura.

Zamenik tužioca Sakramenta An Mari Šubert je napomenula da su "sećanja veoma sveža" za ljude koji su odrastali u toj oblasti u kojoj su se i dogodili prvi zločini, pa je dodala da je za mnoge koji rade u policiji rad na slučaju bio i više od profesionalnog angažovanja jer je bio ličan.

Video snimci iz predgrađa Sakramenta prikazuju desetine pripadnika policije i službe FBI ispred kuće oko koje je zalepljena žuta traka.

"Plakala sam, ridala", rekla je jedna od žrtava silovanja koja je napomenula da je bila "van sebe od sreće" kada su je kontaktirali detektivi da bi joj saopštili da je Deanđelo uhapšen.

Zvaničnici su proteklih meseci duplirali napore da uhapse osumnjičenog nakon što je objavljena lista predmeta za koje se veruje da ih je ukrao, a sve u želji da će ga neko prepoznati. Tada je rečeno: "Lovimo serijskog ubicu ovde u Kaliforniji".

Kurir.rs/Independent

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja