Najnovije vesti

NIJE ČASIO ČASA: Pompeo odmah posle stupanja na dužnost stigao u sedište NATO u Briselu
Foto: Reuters/Yves Herman

došao na sastanak

NIJE ČASIO ČASA: Pompeo odmah posle stupanja na dužnost stigao u sedište NATO u Briselu

Planeta

Manje od 24 sata pošto je preuzeo dužnost, novi američki državni sekretar Majk Pompeo, stigao je u sedište NATO u Briselu gde članice Alijanse nastoje da pooštre reagovanje na ruske aktivnosti.

Pompeo je na svom prvom putu u inostranstvo u novom svojstvu, otpočeo posetu Briselu nizom sastanaka u sedištu NATO čiji je cilj da naglasi značaj Alijanse u globalnom okruženju ispunjenom konfliktima, kao što su krize u Avganistanu, Siriji, Iraku i Ukrajini.

 

"Posao koji se danas ovde obavlja je neprocenjiv i naši ciljevi su važni, a ova misija puno znači za SAD", rekao je Pompeo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

 

"Predsednik je veoma želeo da dođem ovde i srećan sam što smo uspeli u tome, radujem se produktivnoj poseti", dodao je Pompeo.

Na jutrošnjem sastanku fokusiranom na Rusiju, ministri spoljnih poslova NATO su se složili oko "opsega ruske agresije" i da ona "zahteva odgovor", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

 

Pompeo je, samo nekoliko časova posle polaganja zakletve, odleteo za Brisel na pripremni sastanak uoči samita lidera NATO država koji se održava u julu.

 

Neimenovani visoki zvaničnik SAD naveo je da je cilj Pompea, donedavnog direktora CIA, da osigura da NATO zadrži jedinstven stav da "ništa nije kao i obično" kada je u pitanju Rusija i da podstakne članice Alijanse da ispune obavezu trošenja dva odsto BDP na odbranu.

 

Stejt department je saopštio da Pompeo planira da otputuje u Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael tokom vikenda, ali da će prethodno posetiti Brisel kako bi prisustvovao sastanku NATO.

 

"Nijedan drugi sekretar u skorijoj istoriji nije otišao na put tako brzo kao on", rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

 

Dosadašnji direktor CIA zamenio je na tom mestu Reksa Tilersona, kojeg je Tramp prošlog meseca otpustio.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...