(FOTO, VIDEO) MIGRANTI NA KAPIJAMA AMERIKE: Na granicu SAD stigao karavan nevoljnih   koji sada ima težak izbor
Foto: Reuters

ući legalno ili ne

(FOTO, VIDEO) MIGRANTI NA KAPIJAMA AMERIKE: Na granicu SAD stigao karavan nevoljnih koji sada ima težak izbor

Planeta -

Posle jednomesečnog putovanja kroz Meksiko, karavan sa više stotina migranata iz Centralne Amerike stigao je do američke granice gde ih čeka težak izbor da odluče da li će ilegalno preći u SAD, zatražiti azil na granici ili ostati u Meksiku.

Američke granične vlasti navode da su neki ljudi uhvaćeni kako ilegalno pokušavaju da se provuku kroz ogradu na granici i ohrabruju ostale da se predaju vlastima, prenosi Rojters.

"Mi smo veoma gostoprimljiva zemlja ali baš kao i vašoj kući, mi očekujemo da svi uđete na glavna vrata i iskreno odgovorite na pitanja", rekao je načelnik patrole u San Dijegu Rodni Skot u saopštenju.

Većina iz grupe od oko 400 putnika koji su stigli u granični grad Tihuana autobusima prethodnih dana kaže da žele legalno da zatraže azil u San Dijegu. Mnogi se i pribojavaju da će biti razdvojeni od članova svojih porodica.

Advokati iz humanitarnih organizacija pružaju savetodavnu pomoć migrantima i govore im ko ima šanse da dobije azil u SAD, dok ostale savetuju da ostanu u Meksiku.

1 / 4 Foto: Reuters

Migranti iz Hondurasa, Gvatemale i Salvadora su na put dug 3.200 kilometara krenuli u Tapučali kod granice sa Gvatemalom krajem marta, uprkos upozorenjima predsednika SAD Donalda Trampa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track