Najnovije vesti

(FOTO, VIDEO) ZOVU JE PLUTAJUĆI ČERNOBILJ: Panika zbog ruske nuklearke na pučini! Ima li razloga za brigu?
Foto: AP

KRENULA NA PUT

(FOTO, VIDEO) ZOVU JE PLUTAJUĆI ČERNOBILJ: Panika zbog ruske nuklearke na pučini! Ima li razloga za brigu?

Planeta

Prvo putovanje ruske plutajuće elektrane izazvalo je paniku u zapadnim medijima, koji su brod nazvali "nuklearnim Titanikom" i "plutajući Černobiljem."

Brod "Akademik Lomonosov", prva ruska plutajuća nuklearna elektrana (FNPP) je u subotu započeo svoje prvo putovanje iz Sankt Peterburga u Murmansk.

1 / 7 Foto: Reuters

Elektrana će nabaviti nuklearno gorivo i otploviti na daleki istok Rusije. Očekuje se da će "Akademik Lomonosov" biti pušten u rad 2019. godine na Arktiku, na obali Čukotke, kod luke Pevek.

Prvo putovanje masivne instalacije privuklo je veliku pažnju zapadnih medija koja se fokusirala na potencijalne opasnosti. Mediji su citirali različite ekološke organizacije, prvenstveno Grinpisa, koji su odmah nazvali FNPP "nuklearnim Titanikom" i "plutajućim Černobiljem".

"Nuklearni reaktori koji se bore oko Arktičkog okeana predstavljaju šokantno očiglednu pretnju za krhko okruženje, koje je već pod velikim pritiskom od klimatskih promena", rekao je ekspert Grinpisa Jan Haverkamp u izjavi koju su naveli brojni mediji.

Međutim, proizvođači kažu da razloga za panku nema.

"FNPP je dizajniran sa velikim stepenom sigurnosti koja prevazilazi sve moguće pretnje i čini nuklearne reaktore nepobedivm za cunamije i druge prirodne katastrofe. Pored toga, nuklearni procesi na plovnom agregatu ispunjavaju sve zaheve Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ne predstavljaju pretnju okolini", navodi se u saopštenju proizvođača broda.

FNPP ima dva reaktora KLT-40S, sposobnih za proizvodnju do 70 megavata struje i 50 gigakalorija na sat toplotne energije. Jedna jedinica može proizvesti dovoljno energije i toplote kako bi zadovoljila zahteve grada sa 100.000 stanovnika.

Radni vek FNPP-a je 40 godina, a može se produžiti do 50 godina. 

Kurir.rs/ RT

Foto: Reuters, AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...