GORNJI DOM PRELOMIO: Nema Bregzita bez dogovora sa EU!
Foto: Reuters / Simon Dawson

suprotno stavu Tereze mej

GORNJI DOM PRELOMIO: Nema Bregzita bez dogovora sa EU!

Planeta -

Gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, usvojio je danas amandman nacrta zakona o Bregzitu u kojem se parlamentu daje ovlašćenje da spreči vladu da napusti članstvo u Evropskoj uniji (EU) ako se prethodno ne dogovori s Briselom.

Za taj predlog je glasalo 335 poslanika a 244 je bilo protiv. Posle gornjeg doma o tom tekstu narednih nedelja treba da raspravlja donji dom britanskog parlamenta koji bi mogao da izmeni ili ukloni taj amandman koji nije naklonjen izvršnim vlastima.

Vlada premijerke Tereze Mej ranije je saopštila da će parlamentu ostaviti da glasa o sporazumu o Bregzitu. Ali u slučaju da ne dođe do sporazuma sa EU, vlada smatra da je jedina preostala opcija izlazak iz EU bez dogovora, što je zamisao koja zabrinjava britanska preduzeća.

foto: Reuters / Hannah McKay

Usvojeni amandman daje poslanicima mogućnost da na taj način "sugerišu nove pregovore", možda čak i da zadrže zemlju u EU, izjavio je lord Daglas Martin Hog, jedan od pristalica teksta.

Gornji dom parlamenta je inače pretežno za ostanak Velike Britanije u EU, a današnje glasanje ilustruje o nastavku podele unutar britanskog društva i političara o Bregzitu, ocenila je agencija Frans pres.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Simon Dawson

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track