(FOTO) PROBILI TRAMPOVE BARIJERE: Osmoro žena i dece iz karavana ušlo u SAD
Foto: EPA

GRANICA SA MEKSIKOM

(FOTO) PROBILI TRAMPOVE BARIJERE: Osmoro žena i dece iz karavana ušlo u SAD

Planeta -

Osmoro žena i dece iz karavana koji se uputio ka Sjedinjenim Američkim Državama iz Centralne Amerike, ušlo je na teritoriju SAD, nakon celomesečnog zadržavanja u Meksiku, dok je američki predsednik Donald Tramp zbog tog karavana zatražio izmene zakona.

Tražioci azila, noseći sa sobom tek nešto malo ličnih stvari, prošli su u ponedeljak uveče kroz pogranični punkt San Isidru, prenosi danas Rojters.

1 / 9 Foto: EPA

Prva je ušla mala grupa kojoj su meksički zvaničnici u nedelju dozvolili da pređe preko pešačkog mosta i koja je od tada kampovala kod kapije graničnog prelaza u San Isidru.

Druga, veća grupa, od 150 osoba, nije puštena preko mosta i drugu noć za redom provodi na otvorenom, na trgu sa meksičke strane.

U nadi da će i njima biti dozvoljeno da uđu na teritoriju SAD, članovi veće grupe su slavili kada su čuli da je manja grupa uspela da pređe granicu.

Karavan, od oko 1.500 ljudi, prešao je više od 3.200 kilometara iz Južnog Meksika, što je razgnevilo Trampa, koji je zatražio od zvaničnika da takve grupe ne puštaju u zemlju.

Međutim, njegovoj administraciji su vezane ruke zbog međunarodnih propisa koji SAD obavezuju da primaju zahteve tražilaca azila.

Uprkos Trampovim pretnjama, američki potpredsednik Majk Pens rekao je u ponedeljak da će zahtevi članovi karavana biti obrađeni u skladu sa zakonom.

Bežeći od, kako tvrde, pretnjama smrću, iznuđivanja novca i nasilja u susedstvu pod kontrolom moćnih uličnih gangova, tražioci azila, nakon što uđu u SAD, moraju da ubede zvaničnike da imaju razloga što se boje da se vrate kući.

Većina zahteva za azil državljana centralnoameričkih zemalja u SAD je najčešće odbijena, što rezultira zatvaranjem i deportacijom podnosilaca zahteva, dok Trampova administracija navodi da je većina tvrdnji tražilaca azila lažna.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track