Najnovije vesti

(VIDEO) ŠKOTSKA BORBA PROTIV ALKOHOLIZMA: Svake nedelje 22 umre od opijanja, uvode se drastične mere
Foto: Shutterstock

konačno

(VIDEO) ŠKOTSKA BORBA PROTIV ALKOHOLIZMA: Svake nedelje 22 umre od opijanja, uvode se drastične mere

Planeta

Škotska je postala prva zemlja na svetu koja uvodi minimalnu cenu alkohola, što znači da će trgovci sada morati da osiguraju da jedna jedinica alkohola nema cenu ispod 50 penija.

Ta mera vlade trebalo bi da obezbedi smanjenje velikog broja smrtnih slučajeva na godišnjem niivou, a koje su povezane sa alkoholom, prenosi Skaj njuz.

Kako se navodi, to znači da se boca vina od 750 mililitara, a koja sadrži 13 odsto alkohola, neće moći prodavati za manje od 4,88 funti, boca viskija od 700 mililitara i sa 40 odsto alkohola za manje od 14 funti, a dve litre sajdera, koji sadrži 5 odsto alkohola za pet funti.

Škotska vlada upozorila je trgovce da neće biti perioda popuštanja i da će dozvole biti oduzimane ukoliko se zakon prekrši.

Svake nedelje u toj zemlji umre 22 osobe zbog bolesti povezanih sa alkoholom, a taj zdravstveni problerm Škotsku košta više od tri milijardi funti godišnje.

Škotska premijerka Nikol Stardžen rekla je za Skaj njus da će novi zakon spasiti živote.

"U prvih pet godina ove politike procena je da će nekoliko stotina smrti manje biti od alkohola, a smanjićemo i broj prijema u bolnice. Ovo je samo statiistika, ali svaki pojedinac iz ove statistike je ljudsko biće sa porodicom, prijateljima, životom i ako uspemo da spasimo živote, ova politika je definitoivno vredna progona", rekla je Stardžen.

U Velikoj Britaniji 2016. godine umrlo je 7.327 osoba od bolesti povezanih sa alkoholom. U istoj godini zabeleženo je da je na 100.000 muškaraca, 30.9 u Škotskoj umrlo od alkohola, u Severnoj Irskoj 22,2, a u Engleskoj i Velsu 14,6.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...