(VIDEO) DRAMATIČNO U PARIZU: Prvomajski protesti pretvorili se u nerede, leteli molotovljevi kokteli...
Foto: Printscreen Youtube

sukobi sa policijom

(VIDEO) DRAMATIČNO U PARIZU: Prvomajski protesti pretvorili se u nerede, leteli molotovljevi kokteli...

Planeta -

Više od hiljadu maskiranih demonstranata u crnom izazvalo je nerede na prvomajskim demonstracijama u Parizu, razbijajući prozore, bacajući molotovljeve koktele i paleći automobile.

Anarhisti, antikapitalisti i antifašisti poznati po imenu Crni blok, još jednom su iskoristili mirne proteste kako bi izazvali haos i sukobili se sa policijom, odazivajući se na pozive za Dan revolucije na Prvi maj.

Kako javlja France 24, razbijali su izloge Mekdonaldsa, prozore garaže Renoa. Nakon što su razbili izloge Mekdonaldsa, zasuli su ih molotovljevim koktelima. Palili su kante za đubre, automobile i skutere, pa čak i građevinski buldožer koji im se našao na putu.

Militantni demonstranti su izazivali policiju, uzvikivali antifašističke slogane i nosili baklje i antivladine i antikapitalističke transparente, ali i sovjetske zastave.

Glavni protest na koji je Crni blok upao, organizovao je veliki francuski sindikat CGT povodom pedesete godišnjice istoriskih demonstracija u Parizu 1968.

Poseban motiv za demonstracije bile su ekonomske reforme predsednika Emanuela Makrona i njegove vlade, kojima se sindikati ogorčeno protive. Železnički radnici nedavno su stupili u štrajk za koji tvrde da će trajati tri mjeseca, zbog planiranih reformi državnih željznica SNCF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja