POSLE VELIKOG SKANDALA SA FEJSBUKOM: Kembridž analitika proglasila bankrot i prestaje sa radom
Foto: AP

KUPOVALI PODATKE

POSLE VELIKOG SKANDALA SA FEJSBUKOM: Kembridž analitika proglasila bankrot i prestaje sa radom

Planeta -

Britanska internet analitička kompanija Kembridž analitika (Cambridge Analytica), firma koja se našla u centru skandala zbog zloupotrebe ličnih podataka korisnika Fejsbuka u političkim kampanjama, saopštila je da će proglasiti bankrot.

Kompanija Kembridž analitika je odlučila da zatvori svoja vrata zbog velikog gubitka klijenata kada je otkriveno da su podaci miliona korisnika Fejsbuka završili u rukama ove konsultantske firme.

Kompanija je optužena da je zloupotrebila lične podatke skoro 87 miliona korisnika Fejsbuka i delila ih sa političkim klijentima i konsultantskim firmama.

Kembridž analitika je u Velikoj Britaniji, gde se nalazi njeno sedište, proglasila insolventnost i uskoro će pokrenuti stečajnu proceduru.

Svim zaposlenima je naloženo da vrate svoje kartice i kompjutere, a firma je najavila da će prestati sa radom u sredu. Zvaničnici kompanije navode da su posle skandala izgubili sve klijente i da su morali da proglase bankrot.

foto: Reuters

Portparolka Kembridž analitike Klarence Mičel rekla je za BBC da je ta kompanija u poslednjih nekoliko meseci bila na meti brojnih neosnovanih optužbi, uprkos pokušajima da ispravi stvari.

Mičel je kazala da aktivnosti Kembridž analitike ne samo da nisu bile ilegalne, već su i široko rasprostanjene u onlajn oglašavanju kako u političkim tako i u komercijalnim arenama.

Konsultanska firma "Kembridž analitika" našla se u žiži javnosti kada je uzbunjivač rekao da je kompanija platila akademiku da prikupi podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka kako bi napravila profile američkih glasača, pre izbora za predsednika SAD 2016. godine.

Kurir.rs/Gardijan/Sputnjik

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja