Najnovije vesti

MOŽE LI TRAMP PROTIV PEKINGA? Amerika i Kina vode važne pregovore, a Đinping šokirao poklonom!
Foto: Reuters

TRGOVINSKI RAT

MOŽE LI TRAMP PROTIV PEKINGA? Amerika i Kina vode važne pregovore, a Đinping šokirao poklonom!

Planeta

Amerikanci i Kinezi u petak, drugog dana pregovora u Pekingu, pokušavaju da izbegnu "trgovinski rat", manje od tri sedmice pre najavljenog stupanja na snagu američkih uvoznih taksi na aluminijum i čelik.

"Razgovori su veoma dobri", rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin novinarima pred početak drugog i, za sada, poslednjeg dana pregovora s potpredsednikom Kine Liuom Heom.

Peking i Vašington za sada vrlo oskudno informišu o čemu se pregovara.

Na isti način, kineski mediji izuzetno šturo pišu o poseti američke delegacije, a događaj dana je poklon predsednika Sija Đinpinga - knjiga Karla Marksa "Kapital", na 200. godišnjicu rođenja autora.

Ukazujući na ogroman deficit Sjedinjenih Država u trgovini s Kinom i na "nepoštenu" poslovnu praksu Pekinga, američki predsednik Donald Tramp je poslao sekretara Mnučina da pregovara o tome.

Njegova delegacija okuplja vrh američke trgovinske politike, te su tu i ministar trgovine Vilbur Ros, trgovinski predstavnik (USTR) Robert Lajthajzer, glavni ekonomski savetnik Bele kuće Lari Kadlov.

Ulozi su visoki: njihova poseta dolazi dok je Kina pod pretnjom, koja bi se mogla ostvariti od 22. maja, uz novu tarifu od 50 milijardi dolara za proizvode izvezen u Sjedinjene Države.

Kina je spremna da odgovori porezima od 50 milijardi dolara na proizvode uvezene iz Amerike - soja, automobili, govedina...

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...