EVO ZAŠTO JE IZRAEL U PANICI: Iran ih je debelo pretekao u jednoj veoma važnoj oblasti
Foto: Profimedia

ANALIZA STANJA

EVO ZAŠTO JE IZRAEL U PANICI: Iran ih je debelo pretekao u jednoj veoma važnoj oblasti

Planeta -

Kroz poslednje dve decenije Iran se dramatično promenio i postao naučna velesila koja ubrzano povećava svoju produktivnost, nadmašivši Izrael u pogledu naučnih istraživanja i proizvodnje.

Ovu vest su objavili upravo izraelski mediji koji su se osvrnuli i na televizijski nastup premijera Benjamina Netanijahua koji je pokušao da "dokaže" da Iran i dalje radi na stvaranju nuklearnog oružja.

"Ali u jednom području je Iran pretekao Izrael, i to s velikom razlikom. U poslednje dve decenije Iran je uložio velike napore da postane naučna supersila i eksponencijalno je povećao razvoj i produktivnost istraživanja”, kaže izraelski Harec.

List takođe objašnjava da je 1996. Iran objavio samo 960 naučnih članaka, a Izrael oko 10 000. Od tada je broj objavljenih radova iranskih naučnika porastao na 41.000 godišnje, iako Izrael i dalje objavljuje najviše naučnih radova u tom regionu.

Svake godine, akademski istraživački portal Skopus katalogizuje akademske dokumente iz svih svetskih zemalja, posle čega objavljuje klasifikacije.

Od 2013. godine Iran je po pitanju opšte istraživačke proizvodnje na 17. mestu u svetu.

foto: Reuters / Amir Cohen

Harec je objektivno naveo “kako je Iran, uprkos teškim međunarodnim sankcijama, poslednjih nekoliko godina ostvario znatan naučni napredak, što uspeh Irana čini još više iznenađujućim”.

Osim toga, ako Iran uspe da se probije u svetsku ekonomiju, iranska naučna industrija još više će napredovati.

Iranska vojska
Iranska vojskafoto: EPA/ Abedin Taherkenareh

Dodajmo da je moć Irana porasla čak i na polju odbrane. Istraživanje koje je nedavno sproveo "Global Firepower" pokazuje povećanje iranske vojne moći, dok je, prema analizi, vojna moć Izraela i Saudijske Arabije ove godine pala.

Na Bliskom istoku je prva vojska Turske, potom Egipta, a Iran se popeo na treće mesto. Izrael je na četvrtom, a Saudijska Arabija na petom mestu. Istraživanje navodi i kako jedino Iran i Irak imaju sve bolje oružane snage, dok su sve ostale zemlje regije Bliskog istoka u opadanju.

Kurir.rs/Harec Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track