(VIDEO) ZARADIO JE 118 MILIONA DOLARA NA KOCKI, ALI NIKADA NIJE PODIGAO PARE: On je jedan od najvećih SVETSKIH UMOVA, ali ima i najveće srce! Danas je MILIJARDER, a ovo je njegov prvi intervju!
Foto: YT Screenshot/SBS

svaka čast

(VIDEO) ZARADIO JE 118 MILIONA DOLARA NA KOCKI, ALI NIKADA NIJE PODIGAO PARE: On je jedan od najvećih SVETSKIH UMOVA, ali ima i najveće srce! Danas je MILIJARDER, a ovo je njegov prvi intervju!

Planeta -

Poznata je uzrečica da sreća prati hrabre. U slučaju Bila Bentera moglo bi se reći da sreća prati uporne. Iako mu je trebalo 20 godina, Benter je pobedio sistem, napravio algoritam koji predviđa ishod konjskih trka i postao najpoznatiji kockar na svetu.

Iako se o Bilu Benteru mnogo nagađalo i spekulisalo tokom godina, on nije voleo mnogo da priča o svojim uspesima, ali nedavno je ipak odlučio da za Blumberg otkrije tajne zanata.

Benter je većinu svojih 20-ih i 30-ih godina radio na kompjuterskom sistemu koji bi trebao da mu predvidi ishod trke. Napravio je sistem uzimajući u obzir i javno dostupne opklade za klađenje koje je objavljivao Džokej Klub gde su se održavale trke pa je, kako je priznao novinaru, samo u jednoj godini uspeo da zaradi oko 3 miliona dolara. Klub mu je i dozvolio da svoje opklade predaje u elektronskom obliku. Uz partnera koji mu je pomogao da napravi kod, koji je uzimao u obzir više od 120 varijabli po konju, njih dvojica su osvojili najveći džekpot u svom životu. Preko svog algoritma uspeli su da pogode Tripl Trio.

Za one koji ne znaju mnogo o klađenju, to je način klađenja u kom igrač mora da pogodi prva tri konja, u bilo kom redosledu, u tri različite trke. A ako niko ne pobedi, novac prelazi na sledeću trku. U konkretnom slučaju bilo je reč o više od 10 miliona mogućih kombinacija, a Benter i njegov partner uspeli su da urade nemoguće.

Ali, ono što je najzanimljivije u celoj priči, jeste to da su partneri zaključali sve dobitne listiće i nikada nisu podigli dobitak, a nepodignuti novac Džokej Klub u Hongkongu dao je u humanitarne svrhe. Novinaru Blumberga otkrio je da je pre trke odlučio da, u slučaju pobjede, neće podići dobitak.

Pre trke napravili su više od 50.000 kombinacija, a čak 35 opklada tačno je pogodilo prva tri finalista, dok je jedna opklada ona koja je pogodila redosled svih devet konja bila nezapamćeni uspeh koji im je doneo 118 miliona dolara koje nikada nisu podigli.

Kao mladić, Bil Benter, iz Pitsburga, po ničemu se nije razlikovao od svojih vršnjaka. Studirao je fiziku i putovao svetom. Sve dok jednog dana nije odlučio da se zaputi u Las Vegas.

Nikada nije bio klasičan kockar i kako je priznao novinaru 'samo je delimično ušao u igru zbog novca, a više zato što su rekli da je to nemoguće'. Mladi kockar u Vegasu je počeo da radi za tri dolara po satu, a zarađeni novac trošio je u kockarnicama isprobavajući savete iz knjige Edvarda Torpa koji je prvi počeo da piše o taktici brojenja karata u igri Ajnc. Ubrzo je upoznao Alana Vudsa, Australijanca koji je s njim delio interes, ali i ambiciju.

Njih dvojica, uz još nekolicinu kockara koji su hteli da 'pređu' sistem, živeli su zajedno i pristojno zarađivali od kockanja. Sve dok jednog dana Bentera nisu odveli iz kockarnice zbog varanja pa je ceo tim završio u Grifin Buku, zloglasnoj crnoj listi na kojima se nalaze imena ljudi kojima je zabranjen ulaz u kockarnicu, koji su vlasnici kockarnica delili jedni sa drugima.

I tu zapravo Benterova prava priča počinje. Benter je odlučio da se neće vraćati na fakultet pa su on i Vuds vegas zamenili Biserom Orijenta, fokusirajući se na svetski poznate trke konja u Hong Kongu.

Benter se pripremio za odlazak u Hongkong. Punih devet meseci proučavao je statistiku konjskih trka, a čak je i zaposlio dve devojke kako bi mogao da obuhvati još veći raspon. Benter je 1985. u Hongkong stigao s tri IBM kompjutera u koferu, ali entuzijazam mu je ubrzo splasnuo. Ubrzo su izgubili sav novac, ali je nedugo zatim puknulo i njihovo prijateljstvo.

Nakon toga nastavio je da radi na svom algoritmu sa novim partnerom i usprkos mnogim nevoljama te 2001., tačno 22 godine nakon što je 1979. odlučio da napustiti fakultet i ode u Las Vegas. A ostalo je, kako se kaže, istorija

Iako je nastavio s klađenjem i zaradio ogromne svote novca koje se mogu brojati u milijardama, Benton je otkrio kako on nije milijarder jer je velika većina njegovog novca osvojenog na klađenju na utrkama otišla njegovim partnerima u Hong Kongu i SAD-u.

Inače, Benter je poznat i kao filantrop koji je raznim fondacijama, dobrotvornim udruženjima i fakultetima donirao milione dolara.

Kurir.rs/Novac.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track