TUGA! MOLIO ZA MILOST: Deka (85) dao sebe na usvajanje da ne umre sam, ali sudbina je bila brutalna...
Foto: Profimedia

TEŠKA USAMLJENOST

TUGA! MOLIO ZA MILOST: Deka (85) dao sebe na usvajanje da ne umre sam, ali sudbina je bila brutalna...

Planeta -

Han Zičeng iz Kine preživeo je japansku invaziju, Kineski građanski rat i Kulturnu revoluciju, ali nije znao kako da preživi tugu usamljeničkog života, pa je odlučio jednog hladnog decembarskog dana prošle godine da napiše neobičnu poruku.

"Usamljen starac u osamdesetim godinama. Snažnog tela, može da ide u kupovinu, kuva, i stara se o sebi. Bez hroničnih bolesti. Penzionisan na naučnom institutu u Tjanđinu, sa mesečnom penzijom od 900 dolara (755 evra)", napisao je.

"Ne želim da idem u starački dom. Nadam se da će me usvojiti neka dobrodušna osoba ili porodica, negovati me u starosti, i sahraniti me kada umrem", dodao je.

Han i njegov sin ne razgovaraju već neko vreme, a 85-godišnji starac je rekao svojim komšijama da se plaši da umre sam. Stare ljude u Kini obično čuvaju deca i unuci, ali zbog politike rađanja jednog deteta i izmenjenog stava mladih prema starima, u današnje vreme sve veći broj seniora živi bez podrške.

Ipak, Hanova poruka postala je viralna, i njegov telefon je uskoro počeo da zvoni. Uprkos tome što je stekao nekoliko prijatelja, nije pronašao porodicu koja će brinuti o njemu, tako da je vremenom postajao sve ljući i počeo onima koji zovu da se žali na kinesku vladu i lošu hranu u lokalnom staračkom domu.

Umro je u martu ove godine, i dalje ne našavši nikoga da ga usvoji, ali je pred smrt uspeo da nazove jednog od svojih novih poznanika, koji ga je prevezao u bolnicu da ne umre sam.

Jedan od njegovih sinova, koji živi u Kanadi, porekao je navode svog oca, i insistirao na tome da su njegova deca dobro brinula o njemu. Ipak, nije imao nikakav dokaz koji bi mogao to da potvrdi.

Kurir.rs/B92

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track