PAPINA GARDA DOBILA SPECIJALNE HAJ-TEK ŠLEMOVE: Mnogo su lakši od metalnih, ali i mnogo skuplji!
Foto: Printscreen Tweet

ponovili se

PAPINA GARDA DOBILA SPECIJALNE HAJ-TEK ŠLEMOVE: Mnogo su lakši od metalnih, ali i mnogo skuplji!

Planeta -

Najmanja vojska na svetu, vatikanska Švajcarska garda primila je 33 nova člana i tada će ih biti ukupno 135. Za ovu priliku pripadnici lične garde pape Franje dobiće nove specijalne šlemove izrađene od visoko tehnološkog materijala i uz pomoć 3D printera.

U odnosu na stare metalne šlemove, nove su mnogo lakše i otporne na ultraljubičaste zrake. Svaka košta 880 evra, što je oko 50 posto više nego što su koštale stare.

Švajcarska garda ima više vrsta ukrasa za glavu, među kojima su, uz metalne kacige i kape širokog oboda i postavljene kožne kape. U prošlosti su sve bile ukrašene perjem fazana. Papa se u petak susreo sa novim pripadnicima garde i upozorio ih da su oni "uvek pripadnici Švajcarske garde, bez obzira na to da li su na dužnosti ili ne".

Izvorno, kada je 150 švajcarskih plaćenih vitezova, prema odredbi pape Julija II. 22. januara 1506. stiglo u Rim, na sebi su imali jakne, koje su vitezovi nosili preko metalnog štita, plašt koji im je pokrivao glavu i ramena da bi ih zaštitio od kiše i hladnoće. Želeli da njihovim uniformama da poseban pečat, Papa im je naredio da nose plavo i žuto, boje predaka njegove porodice.

Njegov naslednik, Lav X. je dodao plavoj i žutoj icrvenu boju i tako počeli da nose boje porodice Mediči. Da bi postao pripadnik papine Švajcarske garde svaki kandidat mora da ispuni ove uslove: mora da je katolik i neoženjen, da je švajcarski državljanin i da prethodno završiti vojnu školu u Švajcarskoj.

Kandidat mora da bude star između 19 i 30 godina, visok najmanje 174 cm i mora da ima najmanje srednjoškolsko obrazovanje. Ženama nije dozvoljeno služenje u gardi. Posle primanja u gardu, "gušteri" polažu zakletvu na vernost Papi. Ceremonija polaganja zakletve održava se u dvorištu San Damaso u Vatikanu.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto printscreen Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track