KIM IGRA PO AMERIČKIM PRAVILIMA: Evo nekoliko dokaza da severnokorejski vođa pomno prati savete iz Trampove knjige
Foto: Fonet AP

NOVA TEORIJA

KIM IGRA PO AMERIČKIM PRAVILIMA: Evo nekoliko dokaza da severnokorejski vođa pomno prati savete iz Trampove knjige

Planeta -

Donald Tramp je pre više od 30 godina, dok je bio poznat samo kao biznismen, napisao knjigu "Umetnost sklapanja dogovora".

Čini se da je ovo delo i danas aktuelno, a izgleda da su i njegovi politički rivali usvojili pojedine savete iz knjige, piše Blumberg.

Mada se ovog puta ne radi o pregovorima za nekretnine, o čemu je Tramp pisao 1987. godine, nego o nuklearnom ratu i miru, po svemu sudeći, severnokorejski lider Kim Džong-un ju je pročitao. Zapravo, Kimov omiljeni gost, američka košarkaška legenda Denis Rodman, rekao je za u jednoj emisiji da je severnokorejskom lideru prošle godine i poklonio Trampovu knjigu za rođendan.

Tramp je u knjizi napisao 11 saveta za cenjkanje, a neke je Kim sproveo u praksu i pokazao da je dobar taktičar.

"Gledaj širu sliku"

Kim je taj koji je prvi predložio sastanak sa Trampom ranije ove godine, u težnji da smanji pretnje koje dobija zbog nuklearnih i raketnih testiranja.

Možda su Kimovi stvarni dalekosežni ciljevi da razdvoji SAD od svojih saveznika, Južne Koreje i Japana, uz popuštanje ekonomskih sankcija.

Po nekim pitanjima Kim je već doveo do promene tona njihovih razgovora, a dao zauzvrat vrlo malo, osima moratorijuma na nuklearne testove koji mu možda više ni nisu potrebni.

"Budi drugačiji"

foto: AP

Kimu sa svojom čudnom frizurom i teatralnim upozorenjima o nuklearnom dugmetu na stolu, možda i ne trebaju Trampovi saveti kako da zainteresuje medije time što će biti "malo drugačiji", ali je uspeo u tome u svakom slučaju.

"Iskoristi svoju prednost"

foto: AP

Tramp u knjizi prednost opisuje kao posedovanje onoga što druga strana želi. Prošle godine Kim se pojačao serijom testova nuklearnih i balističkih raketa kojim je Severna Koreja pretila da pogodi Los Anđeles ili Njujork. Sada koristi želju SAD za denuklearizacijom.

Vreme je na Kimovoj strani koji je u tridesetim godinama, za razliku od Trampa koji ima 71 godinu i suočava se sa reizborom 2020. godine. Ali i Tramp je podigao svoj ulog, pritiskanjem Kimovog jedinog saveznika - Kine, da pojača restrikcije Severnoj Koreji.

Ipak, šanse da se Kim odrekne nuklearnog oružja veoma su male, naročito zbog primera nekadašnjeg libijskog predsednika Moamera Gadafija koji je svrgnut uz pomoć zapadnih sila i brutalno ubijen 2011. godine kada se odrekao nuklearnog programa. Kim se plaši da i on ne završi tako.

Kurir.rs/Blumberg Foto: Fonet AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track