Islamisti izboli dečka, sedeo u parku sa devojkom
Foto: Damir Dervišagić

Egipat

Islamisti izboli dečka, sedeo u parku sa devojkom

Planeta -
Ahmed Husein Eid (20) umro je pošto su ga trojica ekstremista napala, a jedan mu je poručio da ne bi trebalo da budu zajedno s devojkom jer nisu u braku

KAIRO - Egipatski student smrtno je ranjen nožem pred devojkom kada su im trojica islamskih ekstremista prišla u parku i rekla da ne bi trebalo da budu zajedno ako nisu venčani, javili su danas zvaničnici.

To ubistvo pojačalo je bojazni da osvetničke grupe, obodrene pobedom islamiste Mohameda Morsija na predsedničkim izborima, pokušavaju da uvedu strogi islamski moral.

Umereni muslimani zajedno sa liberalima i ženskim grupama zabrinuti su da će izbor Morsija postepeno iskoreniti učvršćene egipatske sekularne tradicije i izmeniti sastav društva većinski muslimanske države od 82 miliona stanovnika.

Student, 20-godišnji Ahmed Husein Eid, napadnut je 25. juna u gradu Suecu, dok je sa devojkom sedeo u parku u kome se inače okupljaju parovi, saopštili su zvaničnici. Nije odmah bilo jasno šta su njih dvoje radili kada su ih izazvala trojica muškaraca koji su se dovezli motociklom.

Zvaničnici, koji su se pozvali na prvi iskaz devojke, saopštili su da im je jedan od muškaraca poručio da ne bi trebalo da budu zajedno jer nisu u braku i da moraju odmah da idu iz parka, svako svojim putem. Usledila je svađa i jedan od trojice ubo je Eida nožem u levu nogu, blizu genitalija. Eid je odvezen u bolnicu gde je prošlog ponedeljka podlegao ranama, saopštili su neimenovani zvaničnici bezbednosti.

Suec je uporište islamista koje je najvećim delom glasalo za Morsija u drugom krugu predsedničkih izbora 16. i 17. juna. Ubistvo se desilo nekoliko dana posle drugog kruga izbora, kada je još pre zvaničnog objavljivanja rezultata bilo jasno da je Bratstvo pobedilo.

Prošle nedelje, dva muzičara ubijena su u provinciji na Delti Nila, za šta se takođe sumnjiče ekstremisti. Radikalni muslimani vide muziku kao nešto što odvraća od verskih obaveza. Takva ubistva bila su veoma retka u vreme starog režima, koji je potiskivao Muslimasnko Bratstvo. Zvaničnici bezbednosti rekli su da ne postoje dokazi koji bi napadače iz Sueca povezali sa bilo kojom islamističkom grupom u Egiptu. Sve te grupe, među kojima i Muslimansko Bratstvo, porekle su veze sa ubistvima.

Otac ubijenog studenta, Husein Eid, rekao je da će tražiti odmazdu za sina ako policija ne uhvati počinioce. U obraćanju novinarima posle sahrane, kojoj je prisustvovalo 3.000 osoba, on nije optužio ekstremiste za njegovo ubistvo.

Oko 100 aktivista, političkih stranaka i nevladinih organizacija izdale su saopštenje u kome pozivaju Morsija da zaštiti žene od, kako navode, sve češćeg maltretiranja, naročito onih koje ne nose tradicionalnu muslimasnku maramu. Od pobede na izborima, Morsi (60) nije pominjao uvođenje šerijatskog zakona - što je dugoročni cilj Bratstva.

Pojedini Egipćani, međutim, veruju da se on namerno uzdržava od tvrdokorne retorike, kako bi od neislamskih grupa dobio potrebnu podršku u borbi sa generalima koji su po zbacivanju predsednika Hosnija Mubaraka preuzeli vlast. Po predaji vlasti, generali su zadržali veliki uticaj i lišili Morsija značajnih moći.

Oni su sebi dali zakonska ovlašćenja, kao i veliki uticaj u sastavljanju novog ustava i glavnim pitanjima spoljne i unutrašnje politike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track