Najnovije vesti

AP O PUTINU: Mudar i uzdržan vladar sa evropskom kulturom
Foto: EPA

počeo 4. mandat

AP O PUTINU: Mudar i uzdržan vladar sa evropskom kulturom

Planeta

Na početku četvrtog mandata na čelu Rusije, slika predsednika Vladimira Putina je sveprisutna u toj zemlji, a ujedno je i "ruski brend" širom sveta, ističe AP.

Američka agencija primećuje da se Putin na državnoj televiziji svakodnevno pojavljuje - dajući instrukcije zvaničnicima, sastajući se s radnicima i gostujućim šefovima država, ili pak obilazeći nove medicinske, vazdušno-kosmičke i odbrambene objekte.

"Neretko ga možete videti i u opuštenijem izdanju, dok igra hokej ili skija", napominje se u analizi o Putinovom imidžu.

Na Međunarodnom aerodromu "Šeremetjevo" i prodavnicama suvenira širom Moskve, "Putinovo staloženo i ozbiljno lice posmatra vas sa majica, šolja, babuški i magneta za frižidere".

"Ponekad je Putinov lik prikazan i sa izvesnom dozom humora, kao što je popularna slika na kojoj jaše medveda, ili ona koja ga prikazuje bez košulje, sa impresivnim mišićima", dodaje američka agencija.

U tekstu se navodi i mišljenje analitičara da se Putinov portret postepeno menja.

"Putin je počeo da iz imidža borca i čudotvorca prelazi na imidž uglednog čoveka i lidera mladog tima", kaže Jevgenij Minčenko, politički konsultant sa sedištem u Moskvi.

Minčenko Putina opisuje kao "mudrog vladara, koji neće probleme rešiti odmah, već postavlja strateški kurs i imenuje talentovane mlade ljude koji su sposobni da taj kurs primene".

Iako je Putinov lik rasprostranjen, na portretima se ne vidi sveprisutnost kakva karakteriše kultove ličnosti kao što je to slučaj s Kim Džong-unom u Severnoj Koreji ili turkmenistanskim liderom Gurbangulijem Berdimuhamedovim.

"On je osoba sa evropskom kulturom. Sve te azijske stvari njemu, na neki način, ne prijaju. Putinova priroda je prilično uzdržana. Zato su njemu, kao profesionalnom špijunu, groteskna pokazivanja lojalnosti pre sumnjiva nego prijatna", pojašnjava Minčenko.

Za mnoga ruska preduzeća, Putinov lik predstavlja komercijalnu mogućnost.

Osnivači grupe Putinovih pristalica "Sjet", koja dizajnira robu i slogane s njegovim likom i porukom, pokušali su da ostvare profit na osnovu onoga što nazivaju "Putinov brend".

"Putin je, bez sumnje, brend ove zemlje", kaže Gleb Krajnik, jedan od dizajnera "Sjeta".

Prema njegovim rečima, stranci su ranije, na pitanje na šta prvo pomisle kada čuju reč Rusija, odgovarali da su to babuška, balalajka, kavijar, votka...

"A sada, kakvo god mišljenje imali o našem predsedniku, odgovoriće vam da prvo pomisle na - Putina", zaključuje Krajnik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...