(VIDEO) MALI, ALI OHRABRUJUĆI KORAK: Saudijke će moći da voze od 24. juna
Foto: Printscreen YouTube

OTVARAJU ŽENSKE AUTO-ŠKOLE

(VIDEO) MALI, ALI OHRABRUJUĆI KORAK: Saudijke će moći da voze od 24. juna

Planeta -

RIJAD - Vlada Saudijske Arabije je danas saopštila da će gradjanke te zemlje moći da voze automobile od 24. juna.

"Ispunjeni su svi uslovi da bi žene mogle da voze", rekao je general Mohamed al-Basami, direktor odseka za saobraćaj u ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je naveo da kraljevski dekret kojim se ženama starijim od 18 godina dozvoljava da voze stupa na snagu 24. juna, a auto-škole za njih otvorene su u pet najvećih gradova u kraljevstvu. Saudijke koje imaju strane vozačke dozvole moći će da ih zamene za saudijska dokumenta.

Kralj Salman je u septembru prošle godine odlučio da ukine zabranu Saudijkama da voze, u okviru reformske politike koju vodi njegov sin i prestolonaslednik Muhamed. Saudijska Arabija je jedina zemlja u svetu u kojoj žene nemaju pravo da sednu za volan, ali u toku je niz reformi koje za cilj imaju veće učešće žena u ekonomskom i društvenom životu tog ultrakonzervativnog kraljevstva.

Žene od skoro mogu da otvaraju firme i prisustvuju fudbalskim utakmicama i koncertima. Bioskopi su ponovo otvoreni posle 35-ogodišnje zabrane a projekti u domenu zabave su sve brojniji.

Međutim, Saudijke su i dalje potčinjene u sistemu muškog nadzora i potrebna im je saglasnost muškog člana porodice za putovanje, studiranje ili bavljenje određenim profesijama.

Saudijske vlasti započele su propagandnu kampanju o ženama i vožnji koja je zgrozila svet jer je poenta kampanje da je "pored svake velike žene muškarac koji veruje u nju", odnosno da žena treba da bude kod muškom kontrolom. Pogledajte i sami:

Kurir.rs/Beta

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track