(VIDEO) NOVA PRETNJA ČOVEČANSTVU: Mora i okeani se guše, mrtve zone se dramatično šire!
Foto: printscreen Youtube

alarmantno

(VIDEO) NOVA PRETNJA ČOVEČANSTVU: Mora i okeani se guše, mrtve zone se dramatično šire!

Planeta -

Nova studija otkrila je da je u Arapskom moru najveća "mrtva zona" na svetu. Mrtve zone su područja mora osiromašena kiseonikom, gde može da preživi samo mali broj organizama.

Oni se pojavljuju na dubinama mora od 200 do 800 metara kada dotok hemikalija podstaknu rast algi što dovodi do manjka kiseonika. Područje mrtve zone postoji u Omanskom zalivu decenijama, a poslednji put je istraživan devedesetih godina.

Nedavno su se naučnici vratili u zaliv Oman i ustanovili da se mrtva zona proširila mnogo više nego što se očekivalo. Oni su, upozorili da sa zabrinutošću gledaju na budućnost lokalnih ribara i ekosistema.

“Okeani se guše”, navodi se u saopštenju autora istraživanja Bastiana Kvesta, morskog biogeohemičara i istraživača sa Univerziteta Ist anglia u Engleskoj. “Sve ribe, morske biljke i druge životinje trebaju kiseonik, zbog čega više tamo ne mogu da prežive.”

Omanski zaliv, koji obuhvata 181.000 kvadratnih kilometara, spaja Arapsko more sa Persijskim zalivom. Pristup naučnika ovom području dugo je bio ograničen zbog političke nestabilnosti regiona i pritnje pirata.

Ali uz pomoć dve ronilačke podmornice, pod nazivom Sigladis nedavno su naučnici mogli s asigurne udaljenosti da istraže mrtvu zonu. Autonomni podvodni automobili (Autonomous Underwater Vehicles – AUV), kreću se polako, mali su i lagani i mogu da putuju hiljadama kilometara i spuste se na dubinu i do 1000 metara.

Rezultati istraživanja su poražavajući. Otkriveno je se područje osiromašeno kiseonikom dramatično proširilo, a mala količina kiseonika koja je nekad bila u osiromašenom području, na temelju podataka iz 1990-ih, znatno se iscrpela, ostavljajući veća područja bez kiseonika.

Ubrzani gubitak kiseonika može delomično da se objasni klimatskim promenama, jer toplije vode u blizini površine mora ometaju zadržavanje i cirkulaciju kiseonika. Arapsko more je dom mnogih vrsta riba, uključujući i nekoliko koje su prilagođene za niže razine kisika, navodi se u studiji.

Ali rezultati istraživača otkrivaju da je područje osiromašeno kiseonikom u Omanskom zalivu daleko gore nego što su zamišljali.

“To je pravi ekološki problem, sa posledicama i za ljude koji žive od mora, koje ih hrani i zapošljava”, kaže Kvest.

Kurir.rs/Dnevno.hr

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track