MAKRON APELUJE NA ROHANIJA: Pridržavajte se odredbi sporazuma iz 2015. godine
Foto: Reuters

uprkos trampovoj odluci

MAKRON APELUJE NA ROHANIJA: Pridržavajte se odredbi sporazuma iz 2015. godine

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas predsednika Irana Hasana Rohanija da se pridruži Francuskoj, Britaniji i Nemačkoj u pridržavanju odredbi nuklearnog sporazuma, koji su postigli 2015. godine, uprkos odluci američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz tog sporazuma.

U telefonskom razgovoru sa Rohanijem, dan posle što je Tramp saopštio da se SAD jednostrano povlače iz sporazuma i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, Makron je poručio da je njegov cilj "očuvanje regionalne stabilnosti".

"Francuski predsednik je naglasio spremnost Francuske da nastavi da sprovodi nuklearni sporazum sa Iranom u svim aspektima. On je istakao da je važno da Iran učini isto", saopštila je Jelisejska palata posle razgovora Makrona i Rohanija.

Dva predsednika su se, navodi se u saopštenju, dogovorila da "nastave zajednički rad sa svim relevantnim zemljama u cilju primene nuklearnog sporazuma i očuvanja regionalne stabilnosti".

U dugoročnijem smislu, Makron je podvukao nameru da održi šire razgovore sa svim relevantnim stranama o razvoju nuklearnog programa Irana posle 2025. godine, kada ističu ključni elementi sadašnjeg sporazuma, kao i o iranskom programu balističkih raketa i širim bliskoistočnim pitanjima.

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova Francuske i Irana uskoro sastati kako bi nastavili razgovore, dodaje se u saopštenju.

Posle Trampove odluke, evropski saveznici nastoje da pronađu način da sačuvaju elemente sporazuma koji ograničavaju sposobnost Irana da obogaćuje uranijum i, istovremeno, da zaštite poslovne interese uspostavljene u Iranu otkako su sankcije ukinute nakon što je 2015. postignut nuklearni sporazum.

"Sporazumu nije došao kraj. Amerikanci se povlače iz sporazuma, ali je sporazum još na snazi", izjavio je ranije šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja