PREDSEDNIK RUMUNIJE DOBIO PO DŽEPU: Kaznili ga zbog vređanja političkih protivnika
Foto: AP

diskriminISAO IH

PREDSEDNIK RUMUNIJE DOBIO PO DŽEPU: Kaznili ga zbog vređanja političkih protivnika

Planeta -

Rumunski Nacionalni savet za borbu protiv diskriminacije novčano je kaznio predsednika Rumunije Klausa Johanisa jer je političare optužene za korupciju nazvao "prestupnicima".

"Upotreba te reči predstavlja diskriminaciju i kršenje prava na dostojanstvo koje uživaju osobe protiv kojih je pokrenut sudski postupak, a koje nisu osuđene", saopštio je Upravni odbor Nacionalnog saveta.

Nacionalni savet je, sa pet glasova "za" i četiri "protiv", u utorak glasao da se Johanis kazni sa 2.000 leja, odnosno 510 evra.

Johanis je spornu reč upotrebio u februaru, opisujući političare za koje je tada rekao da "očajnički pokušavaju" da diskredituju agenciju za borbu protiv korupcije koja krivično goni izvestan broj visokih zvaničnika.

Johanis je odluku o novčanoj kazni ocenio kao politički motivisanu i najavio da će se podneti žalbu.

Predsednik Rumunije, koji neretko kritikuje levičarsku vladu te zemlje, sinoć je održao govor povodom obeležavanja Dana Evrope u kojem je kritikovao političare "koji su u nevolji zbog evropskih standarda autentične demokratije".

Rekao je i da bez vladavine prava "nema prosperiteta za većinu građana, već postoje samo povlastice za uzan krug ljudi na vlasti".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja