SUVIŠE JE KRVAVA: Mekejn poziva senatore da ne glasaju za Đinu Haspel za šefa CIA
Foto: Reuters, EPA

NIJE ZA DIREKTORA CIA

SUVIŠE JE KRVAVA: Mekejn poziva senatore da ne glasaju za Đinu Haspel za šefa CIA

Planeta -

VAŠINGTON - Republikanski senator Džon Mekejn iz Ariozone pozvao je svoje kolege da glasaju protiv izbora Djine Haspel za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Mekejn je rekao da Haspelova nije pred Kongresom dovoljno objasnila svoju ulogu u brutalnim načinima ispitivanja osumnjičenih za terorizam nakon 11. septembra i greške koje su pravile SAD prilikom mučenja zatvorenika.

On smatra da metode američkih službenika zaduženih za bezbednost moraju biti ispravne kao i vrednosti po kojima Amerikanci žele da žive i promovisu ih u svetu.

Mekejn, koji je bio uhapšen i prebijan u zatvoru tokom Vijetnamskog rata, glavni je glas protiv grubih metoda ispitivanja. On se trenutno bori sa rakom mozga i neće moći da glasa.

Haspelova, koju su prozvali Krvava Đina zbog toga što je bila glavni zagovornik i sprovodnik mučenja zatvorenika, obećala je u sredu pred američkim zakonodavcima da neće obnoviti program surovog ispitivanja zatvorenika, kao i da neće izvršavati nikakva naređenja predsednika Trampa za koja bi smatrala da su moralno neprihvatljiva. Inače, program mučenja zatvorenika osmišljen je tokom mandata Džordža Buša mlađeg, a razvijan tokom predsednikovanja Baraka Obame.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track