OVAJ ČOVEK JE SPASAO 2 MILIONA DECE: Džejms ima redak tip krvi zbog koje je 63 godine nesebično pomagao (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

HEROJ

OVAJ ČOVEK JE SPASAO 2 MILIONA DECE: Džejms ima redak tip krvi zbog koje je 63 godine nesebično pomagao (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Dobrovoljni davalac krvi iz Australije, koji je zahvaljujući retkom tipu krvi spasao, kako se veruje, živote preko dva miliona nerođene dece kojima je bio potreban anti-D imunoglobulin, dao je u petak u Sidneju poslednji put krv.

Džejms Haris (81) uporno davao krv tokom 63 godine.

Okružen majkama i njihovim bebama Džejms Harison pružio je medicinskoj sestri "zlatnu ruku" kako bi mu posljednji put izvadila krv, posebnu po tome što konstantno proizvodi visoke količine antitela, vrednih u proizvodnji anti-D injekcija.

Od njegove plazme proizvodi se anti-D imunoglobulin koji se daje Rh-negativnim majkama po rođenju Rh-pozitivnog deteta, čime se sprečava razvoj Rh protivtela.

Majke i deca ponekad nemaju kompatibilna obeležja krvi, kao što je slučaj kad su deca Rh-pozitivna, a majka Rh-negativna.

Posle rođenja Rh-pozitivnog deteta, Rh-negativna majka dobija injekciju anti-D imunoglobulina kako bi se sprečilo stvaranje protivtela koja bi napala crvena krvna zrnca Rh-pozitivne dece u budućim trudnoćama.

Harisonove donacije pomogle su australijskim majkama, njih više od dva miliona, da na svet sigurno donesu svoje bebe, objavio je Crveni krst.

Harison je inspiraciju za dobrovoljno davanje krvi dobio kada je imao 15 godina, kada je trebalo 13 litara krvi tekom velike operacije. To ga je navelo da počne da daje krv čim je napunio 18 godina, 1954. godine, mnogo pre nego što su naučnici otkrili retku kombinaciju Rh-negativne krvi i anti-D antitela u njegovoj krvi.

Kurir.rs/ Jutarnji.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track