KRVNIK IZ PARIZA BIO POZNAT POLICIJI: Hamzat Azimov nalazio se u bazi podataka zbog povezanosti sa radikalizmom
Foto: AP

sumnjiv odranije

KRVNIK IZ PARIZA BIO POZNAT POLICIJI: Hamzat Azimov nalazio se u bazi podataka zbog povezanosti sa radikalizmom

Planeta -

Napadač Hamzat Azimov, koji je u centru Pariza nožem usmrtio muškarca i ranio četiri osobe, nalazio se u bazi podataka francuske policije kao osoba osumnjičena za povezanost sa radikalizmom, izjavio je neimenovani sudski zvaničnik.

Sudski zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da da se, iako 21-godišnji napadač nije imao policijski dosije ranije, ipak nalazio u bazi podataka u kojoj se nalaze hiljade ljudi kao osobe koje se sumnjiče za povezanost sa radikalizmom.

Istražitelji, kako se navodi, pokušavaju da otkriju da li je napadač imao bilo kakve pomoćnike, a utvrđeno je da je napad izvršio nasumično i da nije poznavao svoje žrtve.

Prethodno je objavljeno da su pod istragom protivterorističke policije sada i roditelji napadača koji kod sebe nije imao nikakva dokumenta kada je sinoć izveo napad, te je identifikovan otiskom prsta kao državljanin Francuske rođen 1997. godine u ruskoj republici Čečeniji.

foto: AP

Ministarstvo spoljnih poslova Luksemburga danas je saopštilo da se među ranjenima našao i 34-godišnji državljanin te zemlje kao i da je taj muškarac primio medicinsku pomoć i da se nalazi van životne opasnosti.

U napadu koji se dogodio u drugom arondismanu u Parizu gde se nalazi nacionalna opera i gde ima mnogo restorana, ubijen je 29-godišnji muškarac, a ranjene su četiri osobe koje su, prema navodima ministra unutrašnjih poslova Žerarda Koloma, sada van životne opasnosti.

On je kazao da je jedan od ranjenih bio podvrgnut hitnoj operaciji, a da su druga dva njegova prijatelja hospitalizovana sa manjim povredama, ali da su svi ranjeni sada van životne opasnosti.

Pariski tužilac je saopštio da svedoci tvrde da je napadač, kog je ubila policija, uzvikivao "Alahu akbar", a Islamska država je kasnije preuzela odgovornost za napad.

foto: EPA

Novinska agencija bliska toj terorističkoj organizaciji objavila je da je osumnjičeni napadač iz Pariza "jedan od njihovih vojnika" i dodala da je napadač izveo napad pošto se odazvao pozivu ID koji je uputila svojim pristalicama da napadaju članice vojne koalicije predvođene SAD koja istiskuje ekstremiste iz Iraka i Sirije.Francuska vojska je aktivna u toj koaliciji od 2014. godine.

"Radio sam u restoranu kada sam ođednom čuo neku ženu da vrišti. On joj se približio i napao je, tada je nastala panika, svi su pojurili u restoran.. Napadač je samo nastavio da šeta okolo sa svojim nožem, krvavih ruku", rekao je jedan od svedoka. Kako je preneo Rojters, policajci su izjavili da je napadač nakon što je opkoljen nekoliko minuta posle napada, krenuo na njih i počeo da uzvikuje "pobiću vas", posle čega je upucan.

Posle saopštenja francuskih vlasti da je napadač poreklom iz Čečenije u kojoj preovladava muslimansko stanovništvo, ruska ambasada u Francuskoj je saopštila da je zatražila od vlasti u toj zemlji da joj dostave više informacija o napadaču.

Neke izbeglice iz Čečenije stizale su u Francusku 1990-ih i 2000-ih godina, međutim u ovoj zemllji oni skorijih godina nisu bili odgovorni za teške napade, navodi agencija.

foto: EPA

Na jednoj od slika vidi se bradati muškarac u crnim pantalonama, go do pojasa koji je identifikovan kao napadač, prema izvorima te agencije.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je ranije na Tviteru da Francuska neće ustuknuti pred "neprijateljima slobode", a vlada je osudila taj "gnusan napad".

Ovaj napad jedan je od niza napada koji su se dogodili u Francuskoj od 2015, a zbog kojih su u toj zemlji bilo uvedeno i vanredno stanje koje je kasnije zamenjeno antiterorističkim zakonom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja