POSLE NOVOG SASTANKA U PJONGJANGU, POMPEO PRIZNAO: Moraćemo da obezbedimo bezbednosne garancije Kimu ako hoćemo nuklearni sporazum
Foto: Reuters

ne može drugačije

POSLE NOVOG SASTANKA U PJONGJANGU, POMPEO PRIZNAO: Moraćemo da obezbedimo bezbednosne garancije Kimu ako hoćemo nuklearni sporazum

Planeta -

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da će SAD morati da obezbede "bezbednosne garancije" lideru Severne Koreje Kim Džong-unu kako bi se postigao nuklearni sporazum.

Pompeo se sastao sa Kim Džong-unom prošle nedelje u Severnoj Koreji, što je bila prethodnica sastanka severnokorejskog lidera sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 12. juna u Singapuru.

Trampov cilj je da se Severna Koreja oslobodi nuklearnog programa na trajan i proveren način, navodi se i dodaje da su SAD za uzvrat spremne da pomognu toj osiromašenoj naciji da ojača ekonomiju.

"Američki privatni sektor... će ići da pomogne u izgradnji energetske mreže Severne Koreje kojoj je potrebna ogromna količina električne energije", rekao je Pompeo.

On je dodao da će Amerikanci takođe pomoći tako što će investirati u severnokorejsku infrastrukturu i poljoprivredu kako bi pomogli Severnoj Koreji da nahrani svoj narod ako ta zemlja ispuni američke zahteve, koji podrazumevaju potpuno ukidanje svog programa nuklearnog oružja.

Odgovarajući na pitanje da li su SAD garantovale Kim Džong-unu da će moći da ostane na vlasti ako ispuni američke zahteve, Pompeo je odgovorio da će severnokorejskom lideru biti potrebne neke garancije.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja