OVO JE KIMOVA EKONOMSKA MEKA: Zašto će jedan grad na granici sa Kinom profitirati od mira na Korejskom poluostrvu! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

neočekivano

OVO JE KIMOVA EKONOMSKA MEKA: Zašto će jedan grad na granici sa Kinom profitirati od mira na Korejskom poluostrvu! (VIDEO)

Planeta -

Kineski grad Dandung od Severne Koreje deli samo reka Jalu. Nekada je bio meka foto-turista, koji su iz brodića slikali Severnu Koreju, ali od kada je Kim Džong Un krenuo putem mira, nekretnine u ovom gradu postale su veoma poželjne.

Kinezi se nadaju da će trgovina sa susednom zemljom ponovo procvetati, pa nekretnine u Dandungu idu kao alva.

"Dve Koreje su pružile ruku jedna drugoj, a Dandung profitira", reklamiraju grad lokalne agencije. Agent za nekretnine Džao Cije izjavio je za "Blumberg" da je zbog ogromne potražnje morao da zaposli petoro novih ljudi.

U aprilu su Kinezi ovde kupili stambeni i poslovni prostor ukupne površine 290.000 kvardratnih metara, u martu 320.000 kvadratnih metara - najviše u poslednjih osam godina.

Pre osam godina, Kina i Severna Koreja potpisale trgovinski sporazum, u okviru koga je podignut i most preko reke Jalu, koji je koštao 350 miliona dolara. Na kineskoj strani je priključen na autoput, a na severnokorejskoj se završava njivom. Kada je Kim Džon Un godinu dana kasnije došao na vlast, nije želeo da zna za trgovinski sporazum.

Kina je najvažniji trgovinski partner Severne Koreje. Pre dve godine, obim trgovine iznosio je 5,4 milijarde dolara. Severna Koreja izvozi Kini sirovine, naročito retke minerale, a uvozi iz Kine hranu i ugalj. Zbog nuklearnih testova Severne Koreje, Kina je sankcionisala trgovinu, ali očekuje se da će sada sankcije biti ukinute.

Za sada je, međutim, sve to samo utopija. Zbog toga nekretnine u Dandungu ne kupuju kompanije, već investitori i špekulanti, koji se nadaju da će trgovina procvetati, a njihovim nekretninama skočiti cena.

U planiranoj trgovačkoj zoni cene nekretnina su već sada skočile za 50 odsto, u martu za 4,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kurir.rs/Focus.de

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track