BIZARNA PODRŠKA KRVAVOJ ĐINI: Američki specijalac probao surovu torturu, pa zaključio da je BEZOPASNA! (VIDEO)
Foto: Reuters, Twitter

MA BAŠ PRIJA

BIZARNA PODRŠKA KRVAVOJ ĐINI: Američki specijalac probao surovu torturu, pa zaključio da je BEZOPASNA! (VIDEO)

Planeta -

Bivši pripadnik američkih zelenih beretki podvrgao je sebe torturi koju je CIA pod vođstvom Đine Haspel, koja je tako i zaradila nadimak Krvava Đina, sprovodila nad zatvorenicima - ali da bi podržao njen izbor na to mesto šefa te špijunske agencije.

Tim Kenedi, koji je i bivši MMA borac, emitovao je tokom vikenda 41-minutni snimak torture uživo na Tviteru. On se dobrovoljno podvrgao davljenju vodom (voterbording), a između sesija je odgovarao o pitanja o tome kako se oseća.

Po njegovim rečima snimak je dokaz da takav postupak nije tortura.

"Razlog zašto ovo radim ... je da razgovaramo. Upravo sada, neverovatna heroina je predložena za direktora CIA i zbog toga je napadnuta jer je preduzimala neke akcije", kaže Kenedi o Haspelovoj.

"Ako mogu da promenim mišljenje jedne osobe o tome šta je mučenje i šta bih učinio da zaštitim američku slobodu, ovo ću raditi godinama", kaže on.

Između nazovi mučenja, Kenedi tvrdi da vodena tortura nije mučenje i da je jednostavno samo neudobno.

"Kao neko ko je bio u službi u burnim vremenima, mogu da vam ponudim svoje lično obećanje, jasno i bezrezervno, da pod mojim rukovodstvom CIA neće ponovo otvarati takav program pritvora i isleđivanja", rekla je Haspelova, koju su zbog brutalnog postupanja prema zatvorenicima nazvali Krvava Đina.

Predsednik SAD Donald Tramp koji je i nominovao Haspelovu za šefa CIA stao je u njenu odbranu, rekavši da je demokrate ne žele zbog njenog suviše oštrog stava prema terorizmu.

Kurir.rs/Independent

Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track