EKSPERIMENT KOJI POMERA GRANICE MOGUĆEG: Živećete 130 godina, a imaćete telo i um kao sa 22
Foto: Shutterstock

mladi sa bogatim životnim iskustvom

EKSPERIMENT KOJI POMERA GRANICE MOGUĆEG: Živećete 130 godina, a imaćete telo i um kao sa 22

Planeta -

Jedan startap sa Harvarda započeo je preliminarne eksperimente na psima i tvrdi da može da podmladi životinje, dodajući nove DNK molekule u njihova tela. I da, tvrde da će proces jednog dana da bude primenjiv i na ljude.

Redžuvenejt Bio (Rejuvenate Bio) zasniva svoja istraživanja na pređašnjim radovima koji su pokazali da povećanje gena na jednostavnim organizmima poput crva i muva može da udvostruči trajanje njihovog života. Pređašnja istraživanja su pokazala da kod starijih miševa biomarkeri mogu da se vrate na mlađi stepen ako im se daje transfuzija krvi mlađih glodara.

"Već smo uradili brojne testove na miševima i sad vršimo neke na psima, a zatim krećemo na ljude", rekao je saosnivač startapa Džordž Čerč ranije ove godine. Dodao je i da će se sam prijaviti za testiranja ako budu sigurna, kao i da je cilj "imati telo i um 22-godišnjaka, ali iskustvo čoveka od 130 godina".

Radi se o privatnoj i izuzetno zatvorenoj firmi, ali dokumenti koje su otkriveni pokazuju kako je Redžuvenejt isprobao svoju gensku terapiju na četiri psa iz jedne veterinarske škole u Bostonu.

Čerč je naglasio da će terapija podmlađivanja biti profitabilna čak i da samo deluje na pse, a ne i na ljude.

"Psi predstavljaju celo jedno tržište", rekao je Čerč u Bostonu prošle nedelje.

"Ne radi se samo o velikom organizmu bliskom ljudima. Oni su nešto za šta su ljudi spremni da plate, a proces dobijanja potrebnih dozvola za testiranja na psima ide mnogo brže. Vršićemo eksperimente na psima i to će biti proizvod koji će plaćati za složenija testiranja na ljudima", dodao je on.

Redžuvenejt Bio već je tako dobio novac od Jedinice za specijalne operacije Sjedinjenih Država za istraživanje mogućih "pojačanja" vojnih pasa.

Čerčova laboratorija na Harvardu počela je 2015. s eksperimentima podmlađivanja miševa genetskim inženjeringom. Laboratorija je testirala 60 različitih genetskih terapija na miševima. Prethodne studije su pokazale da se funkcionalnost srca poboljšava samo nekoliko nedelja posle davanja "čudotvornog leka" rapamicina, što je podstaklo dalja istraživanja o mogućnosti produženja životnog veka pasa.

Rapamicin je bakterijski nusporizvod otkriven u tlu Uskršnjeg ostrva. Već se koristi kod pacijenata s presađenim organom kako bi se sprečilo odbijanje istog, a naučnici kažu da može da poboljša učenje, kao i pomogne u lečenju smanjenih kognitivnih sposobnosti.

Kurri.rs/Dejli mejl

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR KURIR: Značaj pravilne ishrane za dobar rezultat u sportu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja