SMIRIVANJE U KATALONIJI: Novi lider poziva na dijalog, Rahoj  spreman za sastanak (VIDEO)
Foto: Profimedia

konačno

SMIRIVANJE U KATALONIJI: Novi lider poziva na dijalog, Rahoj spreman za sastanak (VIDEO)

Planeta -

Španski premijer Mariano Rahoj izrazio je danas spremnost da se sa sastane s novim predsednikom španske oblasti Katalonije Kvimom Torom ponavljajući da se centralne vlasti u Madridu protive nezavisnosti tog regiona.

"Naravno da ću primiti regionalnog predsednika ako to od mene traži... Spreman sam na razgovore", rekao je Rahoj koji se nalazi u Sofiji.

Tora je danas pozvao na okončanje direktne vladavine Madrida nad katalonskom regionalnom vladom. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa bivšim liderom Karlesom Puđdemonom, rekao je da je prvi cilj novoizabrane katalonske vlade dijalog sa Madridom, prenosi Rojters.

Tora je rekao da je doputovao u Berlin da oda priznanje Puđdemonu kojeg je nazvao legitimnim predsednikom Katalonije. Tora je juče izabran u parlamentu, čime je posle sedam meseci okončana blokada katalonske vlade i izbegnuti novi izbori.

Poslanici katalonskog parlamenta izabrali su juče tesnom većinom separatistu Kima Toru za novog lidera tog španskog regiona, čime je okončan šestomesečni period krize tokom kojeg je Katalonija bila bez vlade.

Tora (55) je vatreni nacionalista kojeg je izabrao bivši katalonski lider Karles Puđdemon koji u Nemačkoj čeka odluku o izručenju Španiji. Madrid Puđdemona tereti za pobunu i za proneveru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada Španije smenila je potom vladu Katalonije, raspustila njen parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. Na izborima za parlament Katalonije koje je Madrid raspisao 21. decembra, separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu.

Kurir.rs/Agencije

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track