KIM SE UPLAŠIO GADAFIJEVE SUDBINE?! Evo šta zaista stoji iza mogućeg otkazivanja sastanka s Trampom
Foto: Printskrin/Facebook, Printscreen YouTube

POSLE BOLTONOVIH IZJAVA

KIM SE UPLAŠIO GADAFIJEVE SUDBINE?! Evo šta zaista stoji iza mogućeg otkazivanja sastanka s Trampom

Planeta -

Severna Koreja je objavila da bi mogla da odustane od samita njenog lidera Kim Džong-una sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, a Bi-Bi-Si navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Severna Koreja mogla da sledi libijski model nuklearnog razoružanja.

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen.

Navodi se da su u oštrom saopštenju koje je potpisao zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvan, učesnik ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je verovatno za ovo imao podršku vođe Kima lično, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namere.

Bi-Bi-Si navodi da je potpisnik saopštenja, koje je objavila severnokorejska državna agencija KCNA, uperio prst direktno u Boltona.

"Već smo u prošlosti videli Boltonove kvalitete i ne krijemo odvratnost koju osećamo prema njemu", poručio je Kim Kje-gvan.

Navodi se da je Boltonovo postavljanje na funkciju u Beloj kući u martu ove godine razbesnelo Severnu Koreju, pošto je ovaj "konzervativni ultra-jastreb" čvrst u odbrani američke moći i zagovara primenu sile u inostranstvu. Bolton je u jednoj od ranijih izjava kazao da bi bilo "potpuno legitimno" izvesti napad iz predostrožnosti na Severnu Koreju.

Ipak, Bi-Bi-Si navodi da se poruka iz Pjongajanga nije odnosila samo na Boltona, već i na Trampa koji je upozoren da ne "ide tragovima prethodnika" inače će "biti upamćen kao tragičniji i neuspešniji predsednik od svojih prethodnika, što je daleko od početne ambicije za uspehom bez presedana".

Navodi se da i su vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje je Pjongjang naveo kao razlog otkazivanja sastanka na najvišem nivou sa Seulom i zapretio otkazivanjem samita sa Trampom, nešto što se održava nekoliko puta godišnje i redovno razbesni Severnu Koreju.

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno.

Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vežba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promenio.

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje 12. juna u Singapuru na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube i Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track